#

Vijf tech-trends die de zorg gaan veranderen

Glasvezel gezondheidszorg

Technologie heeft een enorme impact op de zorg en die impact zal de komende jaren alleen nog maar stijgen. Uiteindelijk zullen ziekenhuizen steeds minder de rol vervullen van zorgverlening, maar zich meer richten op het ondersteunen van mensen bij het gezond blijven. Een aantal trends die dit in gang zetten zijn al zichtbaar, andere nog slechts een stip aan de horizon. Deze veranderingen vragen een stabiel en betrouwbaar fundament, een sterke onderliggende infrastructuur.

  1. Telegeneeskunde en zorg op afstand

Innovatieve technologie zorgt ervoor dat arts en patiënt met elkaar kunnen communiceren op momenten en manieren die voorheen niet mogelijk waren. Hierdoor kunnen zowel levens worden gered, als kosten worden bespaard. Ook kunnen patiënten door middel van autonome robots voor, tijdens en na ingrepen in hun eigen omgeving worden gemonitord.

  1. Artificial Intelligence

Jaren geleden won IBM’s supercomputer Watson het populaire Amerikaanse quizprogramma Jeopardy. Wanneer virtuele computernetwerken samenwerken aan een probleem, kan er worden geput uit meer informatie om een oplossing te vinden. Zo wordt big data ‘huge data’. De zorg is een omgeving die veel baat kan hebben bij de intelligentie uit al die data. Met de snelheid waarmee medisch onderzoek wordt gepubliceerd, is het onmogelijk voor een arts om bij te blijven. Zo niet voor een computer. Artificial Intelligence biedt vele voordelen voor de zorg, zoals lagere kosten, en betere resultaten. Zo worden weefselmonsters al decennia lang door artsen handmatig onderzocht op borstkanker. In Amerika werd een aantal jaren geleden al een computersysteem ontwikkeld dat op basis van een database met weefseldata zelf de diagnose borstkanker kon stellen. Het computersysteem blijkt zelfs zo accuraat dat het beter diagnosticeert dan de artsen en pathologen.

  1. Robotisering

Steeds meer robots zullen hun intrede doen in ziekenhuizen en de zorg in het algemeen. Alleen al in de operatiekamer zorgen robots voor een enorme verandering en verbetering. Naast hun vermogen om real time diagnoses te stellen, kunnen robots ook gebruikt worden om operaties op afstand uit te voeren. Een robot is preciezer en consequenter dan de hand van een chirurg. Hoewel robots nooit de volledige OK zullen overnemen doordat ze minder veelzijdig zijn en minder aanpassingsvermogen hebben dan een menselijke chirurg, zullen ze meer worden geïntegreerd in operatieteams.

  1. The quantified self

Door technologie wordt het mogelijk om steeds meer data van patiënten te verzamelen, met name door patiënten zelf. Niet alleen sensoren in wearables slaan data op, mensen zullen in toenemende mate technologie ín hun lichaam laten plaatsen. De smartphone wordt de spil van de zorg van de toekomst. Het fungeert dan als een medisch gezondheidsdashboard waarbij de gebruiker inzicht heeft in zijn gesteldheid en bij problemen eenvoudig een arts kan voorzien van relevante data.

  1. Augmented reality

Door middel van geavanceerde beeldtechniek kunnen chirurgen tijdens een complexe operatie op afstand overleggen met collega’s, real time MRI’s, scans en andere patiëntinformatie opvragen en beschikken over 3D-beelden van het lichaam van de patiënt. Ook augmented reality-technologie zoals Google Glass wordt in toenemende mate gebruikt in de zorg, bijvoorbeeld om een arts een klacht vanuit het standpunt van de patiënt te laten zien. Maar ook in de psychotherapie om patiënten scenario’s voor te schotelen en herinneringen virtueel te wijzigen.

laat reacties zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.