#

Tips voor een solide digitale infrastructuur

Solide digitale infrastructuur

Een gedegen digitale netwerkinfrastructuur is het fundament van ieder bedrijf. Zeker nu data en toepassingen zich in toenemende mate buiten het bedrijfspand bevinden is connectiviteit van onschatbare waarde. Is een verbinding niet beschikbaar, kan dat al gauw een schadepost voor de onderneming betekenen of imagoschade opleveren. Met deze tips kiest u een solide infrastructuur.

Waar het netwerk voor gebruikt wordt, bepaalt voor een groot deel de keuze in infrastructuur. Heeft u een organisatie waar veel met privacygevoelige gegevens en bedrijfskritische systemen wordt gewerkt? Dan zijn een hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid van cruciaal belang. Twin-datacenters die data synchroon repliceren vragen een andere infrastructuur dan wanneer u alleen behoefte heeft aan internettoegang en IP-telefonie via een Ethernet WAN.

Schaalbaarheid

Het is belangrijk dat de infrastructuur kan meeschalen met uw bedrijf. Niet alleen bij groei, maar ook bij krimp. Niemand weet wat de toekomst brengt, dus flexibiliteit is een cruciaal element van een toekomstvast netwerk. Het is niet eenvoudig om de benodigde bandbreedte precies vast te stellen. Dat is mede afhankelijk van het aantal gebruikers, of de toepassingen centraal of decentraal staan, de gewenste reactiesnelheid per toepassing en de dynamiek binnen uw bedrijf. Van belang is dat u een gemiddelde vindt, zodat er bij piekbelasting niet teveel latency wordt ervaren door gebruikers en u niet onnodig veel bandbreedte inkoopt voor het reguliere gebruik.

Beschikbaarheid

Het bepalen van de noodzaak voor een hoge beschikbaarheid is een eenvoudige rekensom. Wat kost downtime uw organisatie? Welke schadeclaims kunt u in zo’n geval verwachten, hoeveel klanten kunt u niet helpen, hoeveel werknemers zijn niet productief, is er sprake van imagoschade? Vervolgens bepaalt u of dat bedrag opweegt tegen de kosten van een redundante verbinding. Bij een redundante verbinding wilt u twee fysiek gescheiden glasvezelverbindingen. In het meest optimale geval wordt de actieve apparatuur van de telecomleverancier in het netwerk eveneens dubbel uitgevoerd, zodat een apparaat defect kan raken zonder dat dit van invloed is op de netwerkbeschikbaarheid.

Security

De keuze voor infrastructuur hangt nauw samen met security. Een eigen buis of kabel is het meest veilig, maar vanwege de hoge kosten voor slecht weinig organisaties weggelegd. Encryptie op de onderste lagen in het OSI-model, door middel van hardwarematige versleuteling, is eveneens aan te raden. Let ook op hoe de telecomleverancier zijn netwerk heeft aangelegd. Een ondergronds netwerk dat is gelast, is veiliger dan een gepatcht netwerk dat grotendeels bovengronds ligt.

Keuzevrijheid

Tot slot is het goed om u te realiseren hoe vrij u bent in de keuzes voor diensten en –leveranciers op uw infrastructuur. De vrijheid om zelf te kunnen kiezen voor bijvoorbeeld internettoegang, IP-telefonie, clouddiensten en IT-services in plaats van vast te zitten aan de producten van een telecomprovider, is een groot goed. Een open netwerk maakt het mogelijk om alleen connectiviteit af te nemen op basis van bijvoorbeeld een Ethernet VPN en zelf de IP-laag met subnetten in te regelen.

laat reacties zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.