Rotterdam bereidt de stad voor op de toekomst en de ontwikkeling van smart city toepassingen spelen daarin een belangrijke rol. In de kern gaat het bij smart city oplossingen om het toepassen van slimme technologie op stedelijke uitdagingen. Innovaties als sensortechnologie, resilience, mobility oplossingen, 5G en big data moeten de stad slimmer, duurzamer en efficiënter maken. Communicatie, data, informatie, kennis en het delen daarvan spelen daarin een belangrijke rol en daarvoor is een hoogwaardige digitale infrastructuur noodzakelijk. De open en slimme digitale glasvezelinfrastructuur waarvan Eurofiber de gemeente voorziet, vormt een belangrijke basis voor digitale Rotterdamse innovaties.
Fijnmazig netwerk in de metropool
Eurofiber is in 2018 gestart met de aanleg van een grootschalig, fijnmazig glasvezelnetwerk tussen alle locaties van de Gemeente Rotterdam. Met dit project worden alle bestaande glasvezelnetwerken van de Gemeente Rotterdam geoptimaliseerd en gekoppeld aan het Eurofiber netwerk, waardoor er voor de gemeente één hoogwaardig glasvezelnetwerk ontstaat.
Rotterdam in cijfers
De Nederlandse overheid heeft Eurofiber de status toegekend van ‘vitale infrastructuur’. Bepaalde processen zijn zo vitaal voor de Nederlandse samenleving dat uitval of verstoring tot ernstige maatschappelijke ontwrichting leidt en een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. In Rotterdam is een groot aantal cruciale organisaties – zoals ziekenhuizen, gemeenten en andere overheidsinstanties – aangesloten. Ook werken diverse essentiële diensten, denk aan verkeerslichten en brugregulering, via het Eurofiber-netwerk.
In de Gemeente Rotterdam heeft Eurofiber het volgende aangesloten:
Onderwijs
HBO/WO 100%
MBO 63%
Ziekenhuizen
Algemene en academische ziekenhuizen 100%
Gemeentelocaties
Gemeentelocaties 100%
Datacenters
Datacenters 100%
Waarom Rotterdam voor een open netwerkinfrastructuur kiest
Frank Vieveen, programmamanager Digitale Economie & Smart City gemeente Rotterdam“Een open glasvezelnetwerk is enorm belangrijk omdat we vinden dat onze dienstverlening en onze IT-infrastructuur gebaseerd moeten zijn op open standaarden. Daarin horen in mijn visie geen gesloten netwerken. Openheid van netwerken garandeert dat je er meerdere toepassingen op kunt laten draaien, dat je veel meer controle hebt over bijvoorbeeld eigenaarschap van data en van toepassingen. Zeker in een groeiende stad met sterke digitalisering moet je die flexibiliteit hebben om met die open infrastructuur de juiste vervolgstappen te kunnen zetten,” aldus Frank Vieveen.
Voorbeeld van Rotterdamse innovatie: PrettigParkeren Widget
Eurofiber en de Gemeente Rotterdam investeren in de ontwikkeling van maatschappelijke initiatieven.
De gemeente Rotterdam is de eerste gemeente die het Book & Park principe mogelijk maakt met behulp van het Talking Parking Platform van Monotch. Via de gemeentelijke website biedt Rotterdam een reserveringsmogelijkheid met widget voor de bezoeker van een P-garage. die de gemeente daarnaast ook inzicht geeft in de registratiedata. Zo kan er bijvoorbeeld worden gemonitord hoe druk het is in de parkeergarages en op straat. Voor de toekomst biedt het platform nog vele extra functionaliteiten met de nodige potentie voor extra meerwaarde voor de Gemeente Rotterdam.
Rotterdam ligt in de provincie Zuid-Holland en telt:
- 644.527 inwoners (CBS, 1 jan 2019)
- 319,35 km2 oppervlakte (waarvan meer dan een derde water)
- 61.159 bedrijfsvestigingen (D&B, 2019)
De Nederlandse overheid heeft Eurofiber de status toegekend van ‘vitale infrastructuur’.
Meer informatie
Heeft u vragen over het Eurofiber glasvezelnetwerk in Rotterdam of wilt u meer weten over de transformatie naar een smart city, neem dan contact op met Marc Hulzebos 06 463 77 393.