#Persbericht

Zinzia Zorggroep kiest voor glasvezel van Eurofiber

Zinzia zorggroep

Maarssen – Eurofiber gaat vijf locaties van Zinzia Zorggroep van een glasvezelverbinding voorzien. De oplevering van het netwerk en de internetverbindingen vinden plaats in maart 2020. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar.

Zoals veel zorginstellingen maakt Zinzia toenemend gebruik van ICT voor SaaS- en zorgtechnologie toepassingen. Denk hierbij aan op afstand uitleesbare medische apparatuur, detectie- en communicatiesystemen. Bestuurder Hans Somer van Zinzia Zorggroep: ‘Automatisering speelt een belangrijke rol bij onze primaire dienstverlening en de ontwikkelingen op het gebied van slimme domotica gaan snel. Bij Zinzia Zorggroep willen wij optimaal gebruik maken van deze mogelijkheden, nu en in de toekomst. Dat maakt dat we de hoogste eisen aan onze verbindingen stellen, zowel qua snelheid, beschikbaarheid als veiligheid.’

Redundant

Eurofiber gaat voor Zinzia Zorggroep glasvezelverbindingen aanleggen tussen de vier zorglocaties en een datacenter in Ede. De verbindingen zijn redundant, wat wil zeggen dubbel beschikbaar. Hierdoor leidt eventuele beschadiging van een van de kabels, bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden van derden, niet tot uitval van de verbinding. Deze wordt dan direct door de andere kabel overgenomen. Zinzia Zorggroep verlegt de komende jaren haar ICT-omgeving naar een internet-gebaseerde architectuur. Met het oog daarop worden de bandbreedtes gedurende de overeenkomst verlegd van ELAN naar Internet.

Hoge eisen gezondheidszorg

De digitalisering in de zorgsector gaat snel. Teams moeten 24 uur per dag beschikken over alle mogelijke data. Daarbij is ‘downtime’ geen optie meer. Als systemen eruit liggen, komt de continuïteit in gevaar. Glasvezelverbindingen zorgen ervoor dat (virtuele) toepassingen en data altijd snel en veilig beschikbaar zijn. Van elektronische patiëntendossiers, video’s voor online overleg tot het op afstand uitlezen van meetapparatuur bij bewoners en cliënten in de thuiszorg. Real-time, zonder vertraging. 85 procent van alle ziekenhuizen en meer dan de helft van alle grote zorginstellingen in Nederland zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk van Eurofiber.