#Persbericht

Vijftig basisschoolmeisjes bedenken ‘Schoolplein van de Toekomst’ op stadhuis in Zwolle Smart City Challenge for Girls zet zich in voor bètatalent meisjes

Maarssen – Afgelopen vrijdag 16 februari zijn vijftig meisjes van groep 7 en 8 van vier verschillende basisscholen in Zwolle uitgenodigd op het stadhuis om creatieve oplossingen te bedenken voor ‘Het digitale droomschoolplein’. Zij deden dat in het kader van ‘Smart City Challenge for Girls’, een initiatief van Eurofiber en VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Doel van het initiatief is om jonge meisjes middels een maatschappelijk vraagstuk op een leuke en laagdrempelige manier enthousiast te maken voor technologie.

Arian de Korte, Director Infra Operator bij Eurofiber en lid van de jury: “In Nederland volgen veel minder meisjes een technische studie dan in andere Europese landen. We bungelen zelfs bijna onder aan de ranglijst. Dat is geen goede zaak. We moeten ook het bètatalent van meisjes benutten – zeker nu onze samenleving steeds verder digitaliseert. Dat proberen we met dit mooie initiatief te bewerkstelligen.”

Aan de Smart City Challenge for Girls in Zwolle namen meisjes deel van twee basisscholen uit de stad, De Sprankel en De Vlieger. De meisjes werden verdeeld over vijf teams. Ondersteund door adviseurs van Eurofiber, studentes uit het hoger technologisch onderwijs en VHTO-medewerkers werd hen gevraagd om in een dag tijd het volgende stadsprobleem op te lossen: ‘Hoe bereid ik met slimme technologie ons schoolplein voor op klimaatverandering? Bedenk een oplossing voor hetgeen waarmee het schoolplein in de toekomst door klimaatverandering te maken krijgt.’

Bij beoordeling van de verschillende voorstellen keek de jury naar zaken als de manier waarop digitale technologie werd toegepast en in hoeverre de creatieve oplossingen ook daadwerkelijk realiseerbaar waren. Daarnaast was het van belang of de meisjes rekening hadden gehouden met de problematiek en eventuele belangentegenstellingen. Gemeentesecretaris Ingrid Geveke maakte het winnende team bekend en overhandigde de trotse meisjes elk een oorkonde en een prijs. Geveke: “We zijn zwaar onder de indruk van alle voorstellen. Als Zwolle een Smart City wil worden, dan hebben we mensen nodig die creatieve technieken kunnen verbinden aan de stad. Smart is niet alleen techniek, maar ook mensen die het moeten gebruiken en daar hebben jullie goed over nagedacht.”

Jury

De jury van de Smart City Challenge for Girls Zwolle bestond naast Ingrid Geveke en Arian de korte uit Gert Wagenvoort (Opleidingsmanager ICT Deltion) Manon Schrijnemaekers (Instroom- en aansluitingscoördinator Techniek Windesheim) Mariet Verhoef (President Women for Water). In 2018 vinden nog drie Smart City Challenges for Girls verspreid over Nederland plaats.