#Persbericht

Vattenfall en Eurofiber verbinden meer dan 500.000 huishoudens en bedrijven in Berlijn

Joint venture legt supersnel glasvezelnetwerk aan

Vattenfall en Eurofiber richten in Berlijn een joint venture op die toegang gaat bieden tot glasvezelconnectiviteit voor meer dan 500.000 huishoudens en bedrijven, en die de ontwikkeling van de Duitse hoofdstad als smart city zal versnellen. Het nieuwe glasvezelnetwerk biedt superieure digitale connectiviteit in vergelijking met de bestaande coax- en kopernetwerken en zal toegankelijk zijn voor alle breedbandexploitanten. 

In de joint venture gaan Vattenfall en Eurofiber samenwerken in de aanleg en exploitatie van de glasvezelinfrastructuur. De joint venture gaat de komende jaren meer dan 500.000 huishoudens en bedrijven aansluiten op het supersnelle glasvezelnetwerk, te beginnen in het centrum van Berlijn. Het netwerk zal ook een digitale backbone vormen voor 5G- en IoT-connectiviteit, en zo de snelle ontwikkeling van de Duitse hoofdstad tot een digitale smart city mogelijk maken. Het netwerk wordt toegankelijk voor alle breedbandexploitanten op een open en niet-discriminerende manier.

Tanja Wielgoss, CEO van Vattenfall Wärme Berlin AG: ‘We zijn verheugd dat creatieve en slimme collega’s dit idee buiten onze core business hebben ontwikkeld en dat we nu in Eurofiber de perfecte partner hebben gevonden voor de joint venture. Eurofiber heeft bewezen kennis, ervaring en expertise in de aanleg en exploitatie van glasvezelnetwerken in stedelijke centra. Samen willen we een impuls geven aan de digitalisering die deze stad en heel veel Berlijners, professioneel of privé, reikhalzend naar uitzien.’

Alex Goldblum, CEO van Eurofiber: ‘Digitale connectiviteit is van vitaal belang voor de economie en de samenleving. Het hoogwaardige open glasvezelnetwerk dat we met Vattenfall gaan realiseren, zal duizenden bedrijven en organisaties en honderdduizenden huishoudens in Berlijn helpen zich voor te bereiden op de toekomst. We zijn er trots op dat we onze expertise als enabler van de smart society kunnen inzetten om aan dit geweldige project te werken en we verheugen ons op de samenwerking.’

De contracten die gisteren zijn ondertekend, zijn afhankelijk van de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten van de EU en worden onmiddellijk na de overeenkomstige goedkeuring uitgevoerd.

Over Vattenfall
Als grootste wamtebedrijf binnen de Zweedse Vattenfall Groep wil Vattenfall Wärme Berlin binnen één generatie een fossielvrije energievoorziening mogelijk maken. In samenwerking met de deelstaat Berlijn en regionale partners stuwen we de transformatie naar fossielvrije verwarmingsoplossingen in de Duitse hoofdstad. Vattenfall Wärme Berlin richt zich op op maat gemaakte leveringsconcepten in de wijken, slim gecontroleerde verwarmingssystemen en 100 procent lokale productie met een groeiend aandeel hernieuwbare energie.

Over Eurofiber
Eurofiber ontwikkelt, onderhoudt en breidt al 20 jaar zijn toonaangevende, ‘open access’ digitale infrastructuur uit. Met zijn glasvezelnetwerk en datacenters voorziet Eurofiber ondernemingen, organisaties en overheden in Nederland, België en Frankrijk van slimme, open, toekomstbestendige cloud- en connectiviteitsoplossingen. Klanten hebben volledige vrijheid om de diensten, toepassingen en providers te kiezen die ze nodig hebben. De strategie van Eurofiber is gericht op verdere uitbreiding binnen Europa en uitbreiding van zijn portfolio. Aanleg van Fiber-to-the-Home (FttH) in steden zijn een centraal kenmerk van deze uitbreidingsstrategie. Eurofiber verwacht dan ook meerdere FttH-projecten uit te voeren met een wholesale- en open access-aanpak.
Eurofiber wordt gesteund door Antin Infrastructure Partners, een lange-termijn investeerder in infrastructuur, als enige aandeelhouder. Antin is al bijna tien jaar een ervaren investeerder in telecommunicatie-infrastructuur en brengt specifieke diepgaande expertise in de glasvezelsector met zich mee door zijn investeringen in Eurofiber, CityFibre (UK), Lyntia (Spanje) en Firstlight (VS).

Dit is een vertaling van het originele Engelstalige persbericht, dat u kunt vinden op eurofiber.com/press.