#Persbericht

Utrechtse leerlingen bedenken huis van de toekomst

Vijftig basisschoolmeisjes tussen 9 en 11 jaar, verdeeld in kleine teams, hebben vrijdag 15 december creatieve oplossingen bedacht voor het huis van de toekomst in de stad Utrecht. Zij deden dat in het kader van Smart City Challenge for Girls, dat in 2017 voor het tweede jaar werd georganiseerd. De Smart City Challenges for Girls is een initiatief van Eurofiber en VHTO, landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Doel is meisjes op een leuke en laagdrempelige manier enthousiast te maken voor technologie.

Cara Mascini, Director Product & Solutions bij Eurofiber en voorzitter van de jury, maakte het winnende team bekend. Ze overhandigde de trotse meisjes elk een oorkonde en een prijs. Mascini: “We zijn zwaar onder de indruk. Als Utrecht een Smart City wil worden, dan hebben we mensen nodig die creatieve technieken kunnen verbinden aan de stad. Smart is niet alleen techniek, maar ook mensen die het moeten gebruiken en daar hebben jullie goed over nagedacht.” De jury keek naar zaken als de manier waarop digitale technologie werd toegepast en in hoeverre de creatieve oplossingen ook daadwerkelijk realiseerbaar waren. Daarnaast was het van belang of de meisjes rekening hadden gehouden met de problematiek en eventuele belangentegenstellingen. Ook woog de presentatie van de oplossingen mee in het uiteindelijk jury-oordeel.

Niets anders dan lof

Ook voor de andere teams had Mascini niets dan lovende woorden: “Onze complimenten voor alle oplossingen die aan ons gepresenteerd werden. Als we er alle goede elementen uithalen en samenbrengen, dan komt het helemaal goed met in Utrecht.

Aan de Smart City Challenge for Girls in Utrecht namen meisjes deel van basisscholen Op Dreef, De Klim, De Pijstaart en Oog in Al. Zij kregen ondersteuning van adviseurs van Eurofiber, studentes uit het hoger onderwijs en VHTO-medewerkers. De jury van de Smart City Challenge for Girls Utrecht bestond naast Cara Mascini van Eurofiber uit Ingeborg Bekker (Adviseur Economie en Werkgelegenheid Gemeente Utrecht), Daniëlle Arets (Partner Design Innovation Group en Associate Lector Strategic Creativity Design Academy Eindhoven), Isadora Huber (Beleidsadviseur PO-Raad) en Inge Schwartz (Programmamanager vmbo-mbo Techcampus ROC Midden Nederland).

In 2018 vinden nog vier Smart City Challenges for Girls plaats in Rotterdam, Den Bosch, Amersfoort en Den Haag.

Voor meer informatie: smartcitygirls.nl