#Nieuwsbericht

Smart City Expo Barcelona: het wereldwijde kookpunt voor slimme steden

Eurofiber onderdeel Nederlandse delegatie

Het Spaanse Barcelona is van 13 tot en met 15 november 2018 het mondiale ontmoetingspunt geweest voor alle partijen betrokken bij smart city-oplossingen. Tijdens de Smart City Expo kregen bezoekers de laatste technologische ontwikkelingen en trends te zien. Ook werden er interessante smart city cases uit de gehele wereld getoond. Eurofiber maakte dit jaar deel uit van de Nederlandse delegatie, die met een eigen ‘Dutch Pavillion’ vertegenwoordigd was op de beursvloer.

Innovatie missie van RvO en VNG

De 2018 editie van de Smart City Expo was drukbezocht met 21.331 bezoekers uit 146 landen en meer dan 400 sprekers. Onder de aanwezigen bevonden zich vertegenwoordigers van ruim 700 gemeenten uit de hele wereld. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland organiseerde, samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, een innovatie missie naar de Expo. Ook waren zij de initiatiefnemers van het 120 vierkante meter grote Dutch Pavillion, waar onder andere de gemeenten Amsterdam, Den Bosch, Eindhoven, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hun smart city praktijkvoorbeelden lieten zien. De Nederlandse deelname bestond uit een mix van overheidsinstanties, gemeenten, bedrijfsleven en startups die zich bezighouden met smart city-oplossingen.

Jorritsma Nederlandse delegatieleider

Een van de deelnemers aan de Nederlandse innovatie missie was Vincent van Mierlo, strategisch accountmanager Overheid bij Eurofiber. Samen met vijf andere collega’s van onder meer de Innovatie afdeling, heeft hij drie dagen lang nieuwe indrukken en inspiratie opgedaan. “De inspirerende kick-off voor de 278 Nederlandse deelnemers werd op zondagavond verzorgd door delegatieleider John Jorritsma, de burgemeester van Eindhoven. De daaropvolgende dagen waren gevuld met interessante ontmoetingen, boeiende presentaties en workshops.”

Innovatie workshops Waternet en Almere

De Dutch Pavillion kende zes hoofdthema’s: Resilience, Safety and Security, Circulary Economy, Data, Urban Mobility en Smart City. Rond elk thema was onder andere een aantal workshops georganiseerd. Van Mierlo: “Wij hebben deelgenomen aan de workshop ‘Smart City’. De gemeente Almere en het drinkwaterbedrijf Waternet gaven daar pitches waarmee wij aan de slag gingen. In het geval Almere ging het om de Floriade 2022, die zij wil aangrijpen om de stad als geheel duurzaam te vergroenen. Waternet presenteerde hun pilot systeem waarmee grondwater, het zogenoemde ‘black water’, wordt gebruikt om het toilet door te spoelen. In beide gevallen werd ons gevraagd met slimme, kosteneffectieve en schaalbare ideeën te komen om positieve business cases te creëren.”

Nederland zet zichzelf op de kaart tijdens Smart City Expo Barcelona

Van Mierlo heeft verder goed gekeken naar de laatste technologische ontwikkelingen die op de Smart City Expo zijn getoond. “Een van de zaken die mij opvielen, was een oplossing van netwerkspecialist Huawei. Daarmee kunnen steden alle assets in hun smart city-systeem via één tool weergeven, beheren en monitoren.”

Ook de ontmoetingen met internationale delegaties waren zeer positief, aldus Van Mierlo: “Wij hebben onder andere gesproken met de Scandinavische delegatie waarin Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden in vertegenwoordigd waren. Dat heeft een interessante uitwisseling van ideeën en praktijkvoorbeelden opgeleverd. Dit soort connecties zijn ook erg goed voor de innovatieve uitstraling van Nederland in het buitenland.”