#Nieuwsbericht

Rapport: “Nederland moet investeren in connectiviteit”

Nederland staat er op dit moment goed voor als het gaat om connectiviteit, wat één van de voorwaarden is voor een bloeiende digitale economie. Dat wil echter niet zeggen dat wij tevreden achterover kunnen leunen. Als zowel het bedrijfsleven, als de overheid niet blijven investeren in connectiviteit, dan is er een grote kans dat Nederland in de toekomst achter raakt op andere landen. Dat is de belangrijkste conclusie van het onlangs uitgebrachte rapport ‘Belang van connectiviteit voor digitale transformatie’, dat mede dankzij Eurofiber tot stand is gekomen.

“Digitale transformatie heeft ingrijpende gevolgen voor de Nederlandse economie en samenleving”, stellen de auteurs van het rapport. “Net als bij eerdere ingrijpende economische en maatschappelijke transities, speelt technologie een sleutelrol. De digitale infrastructuur vormt het fundament voor de digitale economie. Deze infrastructuur bestaat uit verschillende sectoren, waaronder hosting- en cloudproviders, datacenters, internetknooppunten en partijen die in connectiviteit voorzien. In elke schakel in de keten van digitale infrastructuur, speelt connectiviteit een randvoorwaardelijke rol voor digitale transformatie.”

Connectiviteit voorwaarde bij digitale transformatie

In het rapport wordt ook gesproken over het belang om ‘bij te blijven’ als het gaat om betrouwbare en snelle connectiviteit: “Hoewel Nederland internationaal een leidende positie heeft, zullen we die positie verliezen als geen actie wordt ondernomen. Digitale transformatie gaat in een rap tempo. Daarbij is toegang tot snel internet absoluut noodzakelijk voor bijvoorbeeld de massale aanspraak op clouddiensten en de ontwikkeling van Internet-of-Things en Big Data toepassingen.” Op een lijst samengesteld door de Europese Commissie, stond Nederland in 2016 op de derde plaats als het ging om EU-lidstaten met het hoogste percentage grote ondernemingen met een vaste breedbandverbinding.

Rol voor de overheid

“De overheid moet een duidelijke faciliterende rol spelen om Nederland een digitale koppositie te laten behouden”, aldus de auteurs van het rapport. “Aanleg van glasvezel is duurder dan het upgraden van oudere netwerken. De kabels zelf zijn niet zo duur, maar het graven wel. Dat gaat gepaard met instemmingsprocedures die in kosten, tijd en aanpak per gemeente verschillen. Procedures kunnen bovendien sneller door meer standaardisatie en het digitaliseren van het proces. Een instemmingsprocedure is te vaak een herhaaldelijke afhandeling van te veel papierwerk. De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) moet zich hard maken voor eenduidige afspraken voor lokale vergunningen en leges. Het wordt tijd dat de overheid hierbij een faciliterende rol op zich neemt en een doorbraak forceert zodat iedere Nederlander, thuis en op zijn werk, beschikt over een breedbandige internetverbinding die is voorbereid op de toekomst.”

Download het volledige rapport