#Nieuwsbericht

Eurofiber voorziet netwerk van tweevoudige upgrade 

Binnenkort wordt de eerste fase van het nieuwe DWDMnetwerk van Eurofiber opgeleverd. Niet alleen de klanten gaan hiervan profiteren: met deze upgrade vergroot Eurofiber ook de capaciteit van zijn MPLSnetwerk. Op termijn moeten op het nieuwe DWDM-netwerk snelheden tot 200 Gb/s en hoger mogelijk worden. 

Volledig optisch

Het nieuwe DWDMnetwerk van Eurofiber is volledig optisch uitgevoerd, dankzij het toepassen van geavanceerde Reconfigurable Optical AddDrop Multiplexer-modules om lichtpaden door de infrastructuur heen te bouwen, legt Hessel Idzenga, manager Design & Architecture bij Eurofiber, uitDergelijke modules zijn efficiënter dan het gangbare alternatief waarbij elektrische cross connects worden gebruikt, aangezien er veel minder overgangen tussen optisch en elektrische signalen plaatsvinden. 

Gefaseerde opbouw

De opbouw van een volledig optisch netwerk is geen sinecure, erkent IdzengaHet vergt zeker een complexere planning voordat er überhaupt kan worden gestart met de bouw ervan. Maar uiteindelijk is het streven om bij een nieuwe wavelength service alleen op de eindpunten nieuwapparatuur te hoeven plaatsen, en het tussenliggende pad volledig op afstand te kunnen bouwen. Zonder dat klanten iets merken van de upgradewerkzaamheden. We volgen een gefaseerde uitrol: allereerst leveren we connectiviteit in de Randstad, daarna breiden we uit richting het Noorden en Brabant. Verdere fases worden bepaald door een combinatie van klantvragen en capaciteitsbehoefte. 

Upgrade MPLS-netwerk

Het MPLS-kernnetwerk van Eurofiber krijgt eveneens een upgrade, aldus Hessel IdzengaDe aansluiting van een aantal regio’s op de MPLS-core wordt geüpgraded naar 100Gb/s. Dit geeft, naast een antwoord op de groeiende capaciteitsbehoefte, ook de mogelijkheid om nieuwe diensten te ontwikkelen en aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een Ethernet Virtual Circuit-dienst met een bandbreedte van 10 Gb/s. Deze diensten hebben echt een grote onderliggende MPLS-capaciteit nodig omdat anders reeds bestaande, kleinere, verbindingen zouden kunnen worden weggedrukt. De fasering hiervan gaat uiteraard hand in hand met de uitrol van het DWDM-netwerk. 

Future proof netwerk

Het nieuwe netwerk is nog toekomstbestendiger, zegt Hessel IdzengaHet geeft ons de schaalbaarheid om wavelength services met een bandbreedte van 10 Gb/s tot 100 Gb/s of 200 Gb/s aan te bieden. En het is dankzij het gebruik van zogenoemde ‘flex-grid ROADMs zelfs al deels voorbereid voor een bandbreedte van 400 Gb/s.  

Hoge bandbreedte en lage latency

Met de tweevoudige upgrade van zijn glasvezelnetwerk speelt Eurofiber in op de ontwikkelingen in de markt, aldus IdzendaWij zien dat organisaties steeds meer behoefte hebben aan hoge bandbreedtes gecombineerd met lage latency. De komst van real time applicaties, zoals databases die continu en direct beschikbaar moeten zijn, maakt extreme hoge bandbreedtes en nog lagere latency noodzakelijk. Daar kunnen wij nu in voorzien.