#Nieuwsbericht

Eurofiber vervijfvoudigt capaciteit optische transmissie op ‘drukste netwerkdelen’

Eurofiber gaat de capaciteit van circa 300 km van zijn landelijk dekkende optische transmissie netwerk over zijn eigen infrastructuur aanmerkelijk opvoeren. Met een factor 5 zelfs. De upgrade zal naar verwachting nog voor het einde van het derde kwartaal van 2017 zijn afgerond. De gehele operatie wordt uitgevoerd zonder dat de bestaande klanten van Eurofiber daar hinder van ondervinden.

Waarom wij de netwerkcapaciteit verhogen

Door de grote vraag naar het hoge kwaliteitsnetwerk van Eurofiber was er de reële mogelijkheid dat er op termijn weinig extra capaciteit voor klanten beschikbaar zou zijn.

Via ons optische transmissie netwerk transporteren we tientallen diensten op basis van golflengtes, tussen zo’n vijftien locaties, op 1 glasvezelpaar. De diensten zijn ‘point-to-point’-verbindingen, met snelheden tussen de 10 en 100 Gigabit Ethernet. Het verkeer naar Amsterdam en Rotterdam is echter dusdanig groot dat het netwerk over enige tijd ‘vol’ zou kunnen lopen. Waardoor er geen ruimte meer zou zijn om klantpoorten bij te plaatsen. Ook het aantal golflengtes neemt zodanig toe dat het moeilijk kon worden om in het huidige systeem (aanvullende) services te blijven bouwen.

Hoe wij de netwerkcapaciteit verhogen

Het Eurofiber optische netwerk is gebaseerd op geavanceerde Dense Wavelength Division Multiplexing-technologie. Hiermee is in theorie een naadloze upgrade mogelijk van de capaciteit. In samenwerking met de leverancier van de netwerkhardware Infinera, is gekeken hoe er in de praktijk een substantiële capaciteitsuitbreiding is uit te voeren.

Uiteindelijk heeft Eurofiber gekozen voor een investering in een nieuwe generatie Infinera-hardware (‘XTC- 2E). Het voordeel van deze optie is allereerst dat er gebruik kan worden gebruikt van de huidige glasvezelverbindingen. Daarnaast, en niet onbelangrijk, kan Eurofiber door deze upgrade ook nog snellere diensten leveren, meervoudig 100 Gigabit Ethernet. Zo worden er twee vliegen in één klap geslagen.

Upgrade zonder overlast

De upgrade wordt uitgevoerd zonder dat bestaande Eurofiber-klanten er in principe hinder van ondervinden. Eurofibers afdelingen Netwerk Architectuur en Netwerk Engineering plus een interne Project Manager begeleiden de upgrade van het glasvezelnetwerk. Daarnaast is er ook een team van leverancier Infinera betrokken bij het project.

Volgens planning moet de uitbreiding van de netwerkcapaciteit nog voor het einde van het derde kwartaal 2017 afgerond zijn. Eurofiber zorgt tevens voor speciale technische training van  ‘key users’, zodat er kennis wordt opgebouwd over de nieuwe apparatuur.

Eurofiber verwelkomt vragen over bijvoorbeeld de technische details. Klanten en partners kunnen daarvoor bij hun desbetreffende contactpersonen terecht.