#Nieuwsbericht

Eurofiber vereenvoudigt datacenterverbindingen met DCspine

Het opzetten van een snelle verbinding tussen twee datacenters kan voortaan met behulp van slechts een paar muisklikken. Dat wordt mogelijk door de introductie van DCspine, een nieuwe innovatie die deze maand door Eurofiber in de markt werd geïntroduceerd.

In juni 2016 onstond bij Eurofiber het idee om nieuwe diensten te ontwikkelen gebaseerd op de Software Defined Network-technologie (SDN). Het vormde de basis voor de nieuwe dienst DCspine. “Het werd destijds ook ingegeven door de ontwikkelingen in de telecommarkt”, zegt Lex Wils, Innovation Officer bij Eurofiber. Hij is één van de geestelijke vaders van het initiatief. “Telecomaanbieders moeten zich aanpassen aan de snelle technologieontwikkelingen en aan de veranderende wensen van hun klanten en partners. Één van de trends die wij signaleerden was de opkomst van SDN als technologie voor bedrijfskritische publieke netwerken, zoals ons glasvezelnetwerk. Zonder teveel in de techniek te duiken, komt SDN erop neer dat wijzigingen doorvoeren, zoals een nieuwe verbinding op een bestaand netwerk, nagenoeg geheel software-matig gebeurt. Dat bracht ons op het idee om dat principe toe te passen op verbindingen tussen datacenters. Door de opkomst van flexibele cloudplatformen hebben zij immers te maken met een grote dynamiek als het gaat om bandbreedtebehoeften. Voor hen is het snel en eenvoudig aanpassen van bandbreedte en verbindingen een uitkomst.”

Het idee werd door een Eurofiber-team samen met Arjan Kunstman, een high tech ondernemer uit de regio Utrecht, in oktober 2016 omgezet in een Proof of Concept. “Dat is destijds in een labomgeving gedaan”, aldus Lex Wils. “In december 2016 hebben wij een Proof of Concept ‘in het veld’ opgezet waarbij vijf sites betrokken waren.” Uiteindelijk werd in april 2017 de business case door de Eurofiber-directie goedgekeurd voor een uitrol naar minimaal 60 datacenters in Nederland. Een paar maanden daarna zag de nieuwe dienst DCspine het licht in een bètaversie, om begin oktober volledig ‘live’ te gaan.

Van vijf dagen naar 1 minuut

Maar wat is nu precies het grote voordeel van DCspine in de praktijk? Lex Wils: “Tot dusver was het zo dat het doorvoeren van een wijziging in een verbinding, vooropgesteld dat er al een glasvezelkabel ligt, circa vijf dagen kostte. Er moesten de nodige zaken worden aangepast, van bijvoorbeeld de netwerkwijzigingen zelf tot aan de facturatie voor de betreffende klant. Nu logt de klant in op de DCspine portal en geeft zelf aan dat er iets moet worden aangepast, bijvoorbeeld meer bandbreedte, en binnen 1 minuut is alles doorgevoerd. Van de netwerkaanpassingen tot en met de facturatie.”

DCspine wordt de komende tijd landelijk uitgerold. Naar verwachting zullen eind 2017 al 35 datacenters zijn aangesloten op de backbone van 200 Gb (schaalbaar naar 1,2 Tb). Klanten kunnen kiezen uit poorten van 10 Gb, 40 Gb of 100 Gb. Zij kunnen direct een poort afnemen zonder verdere verplichtingen. Verder is het de ambitie om van DCspine de ‘virtuele meet me room’ van Nederland te maken. Waarbij iedereen die is aangesloten snel, simpel en veilig verbindingen met elkaar kan opzetten.