#Nieuwsbericht

Eurofiber gebruikt riool voor snelle aanleg glasvezel

Eurofiber kan zijn glasvezelnetwerk voortaan ook uitbreiden door gebruik te maken van bestaande rioolinfrastructuur. Samen met partner Jelcer worden locaties die eerder buiten bereik van glasvezel bleven, op die manier kostenefficiënt en in relatief kort tijdsbestek voorzien van snelle verbindingen.

Het gebruik van bestaande rioleringsbuizen voor glasvezelverbindingen is niet alleen duurzaam omdat bestaande assets worden benut, het scheelt ook CO2-uitstoot van graafmachines en overlast door graafwerkzaamheden. De natuur wordt niet aangetast, bewoners ondervinden minder hinder en het rioolstelsel wordt verbeterd. Lex Wils, Innovation Officer bij Eurofiber Group: “Alle partijen hebben profijt van deze duurzame benadering. We komen hiermee tegemoet aan de vraag van de overheid om zo veel mogelijk gebruik te maken van bestaande infrastructuren en het is van maatschappelijk belang dat we locaties in moeilijk bereikbare gebieden op deze manier ontsluiten.”

Rendabel

Nederland heeft een hoge dichtheid van bestaande kabels en leidingen. Onder meer de buitengebieden, waar de onderlinge afstanden groot zijn, is het aanleggen van nieuwe glasvezelinfrastructuur een kostbare aangelegenheid, met name door de hoeveelheid graafwerk met bijkomende (gemeentelijke) kosten. Dit maakt deze netwerken vaak minder rendabel, waardoor investeringen achterwege blijven. Een glasvezelnetwerk door het riool biedt een mooi alternatief en bespaart enorm veel tijd, geld en energie. De rioleringsleidingen doorkruisen heel Nederland, ook landelijke gebieden waar de infrastructuur niet zo fijnmazig is.

Technologisch vernuft

Het klinkt allemaal eenvoudig, maar aan deze nieuwe samenwerking ging het nodige denk- en testwerk vooraf. Erik Klein Nagelvoort, oprichter en CEO van Jelcer: “De aanleg van glasvezelverbindingen via het riool vergt veel van de gebruikte apparatuur. Vandaar dat wij bij de start van Jelcer, in 2012, een aantal toonaangevende gespecialiseerde bedrijven hebben gevraagd om exclusief voor ons nieuwe hoogwaardige producten te ontwikkelen.”

Met Draka Kabel werd er een speciale glasvezelkabel ontwikkeld die bestand is tegen diverse fecaliën en agressieve gassen die zich in het riool bevinden. Voor vrij-verval werd een speciale clip ontwikkeld door plastics specialist Dyka en voor drukregulering werden leidingspecialisten aan het werk gezet. De glasvezelkabel moest snel, gas- en waterdicht in het riool worden gebracht. In de afgelopen jaren heeft de techniek zich verder ontwikkeld en is deze zeer betrouwbaar gebleken. Mede daarom is besloten de krachten te bundelen en aansluitingen op het landelijke glasvezelnetwerk van Eurofiber te realiseren op locaties waar dit eerder niet mogelijk was. Inmiddels heeft Jelcer 50.148 meter glasvezelkabel door het riool aangelegd en zijn er op die manier 904 bedrijven en huishoudens aangesloten.

Elkaar aanvullen

Erik Klein Nagelvoort: “Wij zijn zeer blij met de samenwerking met Eurofiber”. “Wij krijgen veel aanvragen van bedrijven in buiten- of recreatiegebieden, zoals exploitanten van golfbanen. Onze technologie kan hen weliswaar van glasvezel voorzien, maar Eurofiber biedt aansluiting op een hoogwaardig netwerk met uitgebreide dekking. Wij vullen elkaar op deze manier erg goed aan.”