#Persbericht

Eurofiber en TTN voorzien regio Utrecht van gratis LoRa-netwerk voor het Internet of Things

Maarssen – Eurofiber bouwt samen met The Things Network (TTN) een Internet of Things (IoT) netwerk in Utrecht. TTN wil wereldwijd een open en gratis draadloos netwerk bouwen met behulp van LoRa-technologie. Het doel is ‘overvloedige dataconnectiviteit bieden voor het IoT zodat applicaties en bedrijven kunnen floreren’. In Utrecht werkt TTN onder andere samen met Eurofiber die een aantal gateways in Utrecht plaatst om zo het ontwikkelen van nieuwe smart city toepassingen te stimuleren.

LoRaWAN staat voor Long Range wide-area netwerk en is een specificatie die speciaal ontwikkeld is voor lange afstandscommunicatie met weinig vermogen. Het is bedoeld voor apparatuur die niet constant een internetverbinding nodig heeft, maar wel af en toe wat data moet doorgeven. Het netwerk heeft een bereik van tussen de 2,5 en 15 kilometer per mast. De internetsnelheid ligt tussen de 0,3 en 50 kbit/s. Doordat er relatief lange afstanden overbrugd kunnen worden met een laag vermogen, is deze technologie uitermate geschikt voor het internet der dingen. Via dit netwerk wordt gecommuniceerd met draadloze sensoren/actoren en zijn er legio nieuwe toepassingen te bedenken die nu tegen lage kosten ontwikkeld kunnen worden. Enkele voor de hand liggende toepassingen zijn: het lokaliseren van je fiets, huisdier of handtas en het op afstand openen/sluiten van een voederbak, kraan, poort of hek.

Open IoT netwerk

Belangrijk voor Eurofiber is dat The Things Network een open netwerk is. TTN gelooft dat innovatie zal opbloeien als het netwerk volledig open en gratis is. Lex Wils, Director Solutions & Business Innovation bij Eurofiber: “We zijn zeer enthousiast over dit initiatief in onze eigen stad Utrecht waarin communities zelf een open netwerk bouwen dat voor iedereen beschikbaar is. Dit sluit aan bij onze filosofie van het open netwerk als basis voor innovatie. En dat is wat wij voor ogen hebben met onze bijdrage aan TTN Utrecht. We stellen het LoRa-netwerk beschikbaar om het ontwikkelen van duurzame slimme toepassingen en applicaties te stimuleren en te versnellen. Doordat deze vanuit de community worden ontwikkeld, draagt het direct bij aan het verbeteren van het leef- en onderneemklimaat in Utrecht. En daar profiteren de inwoners van Utrecht direct van.”

Kick-start TTN Utrecht

Eind maart worden de eerste gateways in Utrecht geïnstalleerd door Eurofiber in samenwerking met de TTN community. Het bedrijf blijft nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit netwerk in Utrecht.