#Nieuwsbericht

Eurofiber blikt terug op dynamisch 2019 

Fijne feestdagen

Nu 2019 alweer op zijn einde loopt, kijken wij in vogelvlucht terug op de afgelopen twaalf maanden. Een jaar waarin Eurofiber en zijn relaties de nodige ontwikkelingen hebben doorgemaakt.  

Connectiviteit voor Parnassia Group  

Het jaar begon al goed: wij mochten formeel aankondigen dat Parnassia Groep voor Eurofiber kiest voor de aanleg en het beheer van de digitale infrastructuur. Het ging om de aansluiting van circa 180 locaties over 1.200 kilometer glasvezel. De nieuwe, redundant uitgevoerde, dark fiber verbindingen gaan de zorginstelling helpen te groeien en de zorg voor haar patiënten verder te verbeteren.

Klantenwaardering stijgt

In februari publiceerde Eurofiber zijn klanttevredenheidscijfers. Klanten waardeerden onze dienstverlening met een 8,0 en ons netwerk met een 8,5. De Net Promotor Score (de mate waarin klanten Eurofiber bij anderen aanbevelen) steeg naar +31, de hoogste score in de Nederlandse telecombranche.

Staatssecretaris ontvangt Handvest 5G  

Een maand later kwam Eurofiber in het nieuws toen CEO Alex Goldblum namens meer dan 20 deelnemende partijen het ‘Handvest 5G’ aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) uitreikte. Met het Handvest 5G geven telecompartijen, bedrijfsleven, belangenorganisaties, kennisinstellingen, lokale en nationale overheden hun toezegging om met elkaar aan het werk te gaan om de koppositie die Nederland inneemt in de digitale samenleving te behouden.

Eemshaven en Groningen krijgen tweede glasvezelverbinding 

Mei was de maand waarin Eurofiber Groningen Stad en de Eemshaven via een tweede, 37 kilometer lange, glasvezelverbinding met elkaar verbond. Hierdoor werd de connectiviteit van Dataport Eemshaven verder verbeterd. Waardoor het gebied nog aantrekkelijker werd voor de komst van grote datacenters.

Drukke zomermaanden

Er was geen sprake van een zomerstilte. Zo breidde in juli Eurofiber zijn succesvolle dienst Secure Cloud Connect uit. Klanten kregen met Secure Cloud Connect een rechtstreekse end-to-end verbinding met Microsoft Azure, Office 365, Amazon Web Services en Google Cloud Services. De zomer werd ook gebruikt voor de aanleg van een bijzondere glasvezelverbinding voor een van onze klanten. In de buurt van Kinderdijk werd een zogenoemde ‘gestuurde boring’ onder een rivier uitgevoerd. Het ging om een afstand van 800 meter op een maximale diepte van 24 meter.

Inkoopcoöperatie onderwijs kiest voor Eurofiber

In september werd bekendgemaakt dat Eurofiber na een aanbesteding van inkoopcoöperatie SIVON geselecteerd was een van de drie partijen die als leverancier van SIVON snelle, betrouwbare en veilige verbindingen voor Nederlandse scholen in het primair en voortgezet onderwijs zal leveren.

Overnames versterken positie in binnen- en buitenland

Tijdens de herfst heeft Eurofiber zijn glasvezelnetwerk verder uitgebreid. Niet alleen via natuurlijke weg, door het zelf aanleggen van nieuwe verbindingen, maar ook door acquisities. Zo werd in oktober het 42 kilometer lange glasvezelnetwerk van het voormalige SensorCity in Assen overgenomen. In het verlengde van de aankoop sloot Eurofiber een overeenkomst met de Gemeente Assen voor de verbindingen van 28 verkeersregelinstallaties, vier gemeentelijke parkeergarages en 17 verkeersinformatiepanelen in de stad.
De uitbreiding van de activiteiten bleef niet beperkt tot Nederland. In november zette Eurofiber de stap naar Frankrijk, door de overname van drie Franse glasvezel- en datacenterpartijen. Het ging om Eurafibre, ATE en Eura DC. De drie exploiteren samen meer dan 2.000 km glasvezelnetwerk en twee lokale datacenters voor veel klanten. Eurofiber is nu actief in België, Nederland en Frankrijk.

Eurofiber verbindt ‘5G-straatverlichting’

Als uitsmijter van 2019 was er het nieuws dat Eurofiber mee gaat werken aan het inbouwen van 5G-installaties in straatverlichting. Het gaat om een samenwerking met Sustainder, een Nederlands bedrijf dat bestaande straatverlichting ‘verslimt’ met sensoren, en de Finse netwerkfabrikant Nokia. Door de 5G-stations in te bouwen in de straatverlichting, kunnen operators en gemeenten voldoen aan de eisen die 5G stelt aan het aantal opstelpunten, zonder het straatbeeld te ‘verrommelen’. Naar verwachting zal het eerste prototype in het tweede kwartaal van 2020 operationeel zijn. Gemeenten en mobiele operators zijn uitgenodigd om zich bij dit initiatief aan te sluiten.