#Nieuwsbericht

Deltaplan nodig voor uitrol 5G

Voor de uitrol van 5G is het belangrijk dat gemeentes, Rijk, telecomoperators en marktpartijen nauw samenwerken. Dat is één van de belangrijkste uitkomsten uit de discussiebijeenkomst die op 4 juni in Den Haag werd georganiseerd door Eurofiber. Vertegenwoordigers van alle betrokken partijen spraken over de uitrol van de nieuwste generatie mobiele netwerken in ons land. Voor een efficiënte uitrol is een Deltaplan nodig waarin alle betrokken partijen hun expertise en daadkracht inbrengen.

Eerste stap

Dat we nu samen aan tafel zitten is  een mooie eerste stap’, zegt Alex Goldblum, CEO van Eurofiber. ‘Als het gaat om mobiel- en breedbandgebruik is Nederland toonaangevend in Europa. Maar is het zeker niet vanzelfsprekend dat we koploper blijven. De verdere digitalisering van onze maatschappij vraagt om enorme investeringen. Door de handen ineen te slaan, kunnen we 5G sneller uitrollen. Dat is weer goed voor de positie van Nederland als digitale koploper.’

5G: van zelfrijdende auto’s tot opereren op afstand

5G is de nieuwste generatie supersnel mobiel internet met een vertraging van niet meer dan enkele milliseconden. Daarmee worden tal van nieuwe toepassingen mogelijk die kansen bieden voor Nederland. Denk aan zelfrijdende auto’s en trucks die als een treintje over de snelweg gaan. Of een arts die op afstand met behulp van een robotarm iemand kan opereren. Verder kunnen we met 5G onder meer nog miljarden andere apparaten op het internet aansluiten en hoge kwaliteit videobeelden naar virtual reality-brillen streamen.

Grote operatie

Mooie toepassingen, die in ieder geval één ding met elkaar gemeen hebben: ze genereren bergen data. En dat vraagt om een robuuste digitale infrastructuur, zowel onder- als bovengronds. Alex Goldblum: ‘Om 5G in Nederland operationeel te krijgen, is een enorme uitdaging, omvangrijker dan destijds met 4G. Het wordt een grote  infrastructurele operatie voor de BV Nederland. Daarvoor is een Deltaplan nodig waarin van alle beschikbare expertise gebruik wordt gemaakt. Voor Eurofiber was dat dan ook de belangrijkste reden om deze bijeenkomst te organiseren.’ Alle betrokken partijen gaven tijdens de discussie aan zich bewust te zijn van de samenwerking die nodig is om de kansen voor Nederland te benutten.