#Nieuwsbericht

CyberDawn test security samenwerking telecomsector

De eerste grootschalige cyberoefening CyberDawn vond 29 oktober 2014 in Den Haag plaats in opdracht van Nederland ICT en onder leiding van Deloitte. De cyberattack-simulatie testte hoe de samenwerking binnen de telecomsector en met overheid en private partners in andere sectoren verloopt wanneer er sprake is van een grote cybercalamiteit. Eurofiber was een van de deelnemers aan deze CyberDawn-oefening.

Samenwerking cruciaal

Economie en maatschappij worden steeds digitaler. De beschikbaarheid en veiligheid van digitale diensten is van groot belang. Telecomaanbieders, zoals Eurofiber, investeren continu in de verbetering van de veiligheid van hun netwerken en diensten. De ontwikkelingen in het digitale domein gaan snel en hackers zitten niet stil. Om het digitale domein veilig te houden, is samenwerking met de overheid en andere sectoren op het gebied van security essentieel.

Verbeterpunten inzichtelijk

De CyberDawn-oefening bestond uit twee onderdelen. Bij een crisismanagementoefening werd een incident gesimuleerd dat bedrijven in verschillende sectoren raakte. En in een operationale Capture-The-Flag-oefening kregen cybersecurity-specialisten verschillende opdrachten om hackers in (gesimuleerde) ICT-systemen op te sporen en uit te schakelen. Door te oefenen werden verbeterpunten in de onderlinge samenwerking, coördinatie en communicatie blootgelegd.

Verbeteringen realiseren

Eurofiber kijkt terug op een geslaagde dag. Walter Kraan, Information Management Director bij Eurofiber: “Het was goed dat wij als Eurofiber bij deze oefening betrokken waren. Zo kunnen we meedenken met relevante partijen in de sector en samen verbeteringen realiseren.” De vertegenwoordigers van de telecombedrijven, de vitale sectoren (Tennet, Alliander, Rabobank en ING) en de overheid (ministerie van Economische Zaken, Nationaal Cyber Security Center en de politie) maakten gebruik van elkaars kennis en raakten zo steeds beter op elkaar ingespeeld. De oefening CyberDawn wordt in de komende maanden geëvalueerd en volgend jaar opnieuw georganiseerd. Dan kan worden bekeken welke lessen in de praktijk zijn gebracht. Eurofiber gaat zich mede naar aanleiding van de simulatie richten op het verder uitwerken van zijn cyber security awareness en readiness.