• Slide

    Wij wensen u een prachtig
    2019
    vol met inspiratie,
    voorspoed en succes

Allereerst wil ik u bedanken voor uw vertrouwen in Eurofiber in het afgelopen jaar. Wij zijn er trots op dat wij uw digitale infrastructuur mogen leveren, waarmee u uw klanten, relaties, inwoners of leerlingen van dienst kunt zijn. 2018 is voor Eurofiber een succesvol en interessant jaar geweest. De digitalisering van de maatschappij gaat onverminderd voort, en biedt u en ons nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Graag neem ik u kort mee met een drietal ontwikkelingen waar wij vanuit onze expertise aan bijdragen: smart cities, digitale transformatie van organisaties en bedrijven en de groeiende noodzaak voor het beveiligen van data.

Smart cities van hype naar volwassenheid

2018 is het jaar waarin het begrip smart city echt volwassen is geworden. Er is veel gepraat over de mogelijkheden van smart cities, maar tot voor kort bestonden ze toch vooral uit losse pilots en initiatieven met bijbehorende losse netwerken. Dit was niet alleen moeilijk, maar ook te duur. Veel projecten zijn de afgelopen jaren gesneuveld. De laatste tijd is er gelukkig veel meer samenwerking binnen en ook tussen gemeenten om de smart city-initiatieven en infrastructuur te bundelen, en kennis te delen. Eurofiber levert hieraan zijn bijdrage door experts van gemeenten bij elkaar te brengen, zoals op 9 oktober in de Expert Table Smart Cities. Een van de sprekers was Frank Vieveen, programmamanager smart city & digitale economie van de Gemeente Rotterdam. Zijn integrale aanpak geldt als een voorbeeld voor de organisatie van smart cities in Nederland.

Digitale transformatie bereikt de core business van bedrijven en organisaties

Dé rode draad voor alle sectoren waarin wij actief zijn, is dat de digitalisering definitief de core business van onze klanten heeft bereikt. Of het nu gaat om zorginstellingen waar domotica bijdraagt aan de kwaliteit van de dienstverlening en het terugdringen van de werkdruk, of om de autoshowroom waar augmented reality de klanten helpt de kleur en opties van hun nieuwe auto te kiezen. Was het vijf jaar geleden nog lastig als de wifi van een school uitviel omdat de administratie even stil kwam te liggen, tegenwoordig betekent het dat honderden studenten tegelijk naar huis worden gestuurd omdat hun laptops en de digitale interactieve schoolborden niet werken. Deze voorbeelden hebben gemeen dat de afhankelijkheid van ICT en dus van connectiviteit steeds groter wordt. De eisen aan performance, veiligheid en continuïteit van het netwerk worden navenant hoger. Wij zien dit onder meer in het groeiend aantal verbindingen dat wij redundant (dubbel) voor onze klanten aanleggen. Bovendien moet de infrastructuur kunnen opschalen met alle digitale ontwikkelingen die nog in het verschiet liggen. Het open netwerk van Eurofiber is hiervoor bij uitstek toegerust.

Vraag naar beveiligde data groeit

In het verlengde van de toenemende digitalisering groeit de vraag naar databeveiliging. Hoe meer ICT in het hart van ondernemingen en organisaties komt, hoe groter de noodzaak om data optimaal te beveiligen. Aangescherpte wet- en regelgeving en toenemende cybercriminaliteit versterken deze noodzaak nog eens. Een veilige infrastructuur is dus essentieel. Het is een van de belangrijkste redenen dat klanten kiezen voor ons volledig ondergrondse netwerk. Daarnaast biedt Eurofiber sinds kort ook encryptie aan op de optische laag. Dat betekent dus dat data onderweg, mocht het worden afgetapt of onderschept, waardeloos is voor de hacker. Eurofiber biedt de encryptie vooralsnog op WDM, op termijn volgen ook andere ethernet toepassingen.

Misschien heeft u vragen of ideeën over de digitale transformatie in uw bedrijf of organisatie, en de connectiviteit die hiervoor nodig is. Uw accountmanager of contactpersoon bespreekt ze graag met u. Wij wensen u een voorspoedig 2019!

Jeanine van der Vlist

Managing director Eurofiber Nederland