Smart City Challenges for Girls

Next Met deze 9 tech trends moet u rekening houden Prev Independer.nl: Glasvezel borgt continue bereikbaarheid Next

Meisjes enthousiast krijgen voor technologie in een samenleving die steeds verder digitaliseert. Dat is het doel van de Smart City Challenges for Girls die Eurofiber en VHTO samen op een laagdrempelige en speelse manier proberen te realiseren.

Van jongs af aan interesseren voor techniek

Meisjes zijn ondervertegenwoordigd in de technologiesector. Uit CBS-onderzoek blijkt zelfs dat er in Nederland vier keer zoveel jonge hoogopgeleide mannelijke als vrouwelijke technici zijn. En nauwelijks 30 procent van de vrouwen met een hogere technische opleiding gaat daadwerkelijk aan het werk in een technisch beroep. Het expertisebureau VHTO probeert hier verandering in te krijgen met diverse projecten en events om zo de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten.

Professionals zijn onmisbaar bij voorlichting en beeldvorming

Door op een actieve en leuke manier voorlichting te geven en meisjes bewust te maken van de rol die ze kunnen spelen, wil Eurofiber een steentje bij te dragen. Met als doel meer meiden enthousiast te maken voor ons mooie vak. Immers, vrouwen hebben vaak een andere kijk op maatschappelijke vraagstukken, wat de ICT-branche helpt om tot andere slimme digitale oplossingen te komen.

Meisjes enthousiast maken voor bèta, techniek en ICT

Tijdens de challenges gaan telkens vijftig meisjes van basisscholen in kleine teams aan de slag om maatschappelijke vraagstukken op te lossen met digitale technologie. Ze worden begeleid door jonge meiden uit het voortgezet en hoger onderwijs en door adviseurs van Eurofiber. We doen dit in nauwe samenwerking met gemeenten en onderwijsinstellingen.

Smart City Challenges for Girls tour

De kick-off van de Smart City Challenges for Girls vond plaats in Maarssen. Met als doel kennis nemen van allerlei ontwikkelingen die plaatsvinden in de slimme stad. De ochtend zat vol met inspirerende presentaties van Citybeacons, Lomboknet, The Things Network, Stichting GERRIT en Future Lab, een korte workshop glasvezel lassen. De ochtend werd afgesloten met een eerste brainstorm om ideeën op te halen voor de challenges zelf. Een inspirerende ochtend met enthousiaste meiden.

De Smart City Challenges tour hebben we vervolgens georganiseerd in diverse grote steden waaronder:

Meer informatie over deze tour

Op naar de volgende Smart City Challenges! Wilt u meer informatie of bent u als gemeente of basisopleiding geïnteresseerd in deelname? Neem dan contact op met Armand Rouw of kijk op de website van dit initiatief: smartcitygirls.nl.

Dit is een artikel van Eurofiber. Het Lifeline platform informeert en inspireert op het gebied van digitale connectiviteit. eurofiber.nl/lifeline.