Slimmere zorg vereist ook slimmere netwerken

Next Pieter Zandt scholengemeenschap: Dark Fiber glasvezel faciliteert groei Prev Met deze 9 tech trends moet u rekening houden Next

Van krimpende budgetten tot tekort aan personeel in het verzorgingstehuis: de zorgsector staat voor de nodige uitdagingen. Met behulp van slimme ICT-oplossingen kan de kwaliteit van de zorg echter behouden blijven. En in veel gevallen zelfs stijgen.

Betere zorg met goede kostenbeheersing

Inmiddels zijn er genoeg voorbeelden van de succesvolle inzet van ICT-toepassingen, zoals het gebruik van domotica in verzorgingstehuizen en zorgcomplexen voor senioren. Denk aan IP-camera’s die niet alleen voor toezicht worden gebruikt, maar ook voor interactie tussen ouderen en specialistische zorgverleners zijn in te zetten. In dat laatste geval scheelt het bijvoorbeeld een tijdrovend – en in veel gevallen kostbaar – bezoek naar of van een specialist. Een andere toepassing die terrein wint, is het gebruik van sensoren die een vallende beweging detecteren en via het netwerk een melding sturen naar een alarmcentrale. Hiermee wordt efficiënt omgegaan met de capaciteit van het personeel, terwijl tegelijkertijd de veiligheid van de bewoners of cliënten wordt verhoogd.

 eHealth Monitor: domotica in opmars

De opmars van domotica in de zorg is ook te zien in de meest recent uitgave van het jaarlijkse onderzoek eHealth Monitor, uitgevoerd door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en Nictiz, het expertisecentrum ehealth. De samenstellers van de eHealth Monitor signaleren bijvoorbeeld dat de toepassing van ‘toezichthoudende technieken’ in de ouderenzorg in de afgelopen jaren met twintig procent is gestegen. Dit tot tevredenheid van verpleegkundigen in de ouderenzorg en de ziekenhuiszorg, aldus de onderzoekers: respectievelijk 75% en 63% van hen vindt toezichthoudende technieken ‘noodzakelijk of wenselijk’.

Netwerkverbinding is cruciaal

De opmars van geavanceerde domotica-oplossingen zorgt ervoor dat de netwerkverbinding van cruciaal belang wordt. Bij toezicht via een IP-camera of tijdens een videoconsult moet bijvoorbeeld de beeldkwaliteit van hoge kwaliteit zijn en geen haperingen kennen. Een dergelijk beeldsysteem  is echter een ‘bandbreedte vreter’: videosignalen zorgen voor grote hoeveelheden data die van A naar B moeten gaan. Oudere netwerkinfrastructuren, zoals DSL of coax, schieten in zo’n geval tekort. Glasvezelnetwerken zijn bij uitstek geschikt voor dit soort toepassingen. Zij bieden zowel hoge betrouwbaarheid als hoge bandbreedte, zonder ongelijkheid in de up- en downloadsnelheid.

 Zo veilig mogelijk

Naast betrouwbaarheid en snelheid is veiligheid een ander belangrijk aspect bij de keuze voor een eHealth-netwerkinfrastructuur. De informatie die ‘over de verbinding gaat’, is immers zeer privacygevoelig. Ook hier blijkt de waarde van glasvezelnetwerken, die veiliger zijn dan DSL en coax-verbindingen. Zo is het ‘aftappen’ van een verbinding nagenoeg ondoenlijk: de grote hoeveelheid glasvezels in één afgeschermde, ondergrondse, kabel maakt het erg lastig om ’t juiste vezeltje te vinden.

Slimmere ‘cure’ en ‘care’ begint bij slimmere netwerken die betrouwbaar, snel en veilig zijn.

Welke glasvezelleverancier te kiezen?
Stel deze vragen bij keuze glasvezelnetwerk

Veiligheid en betrouwbaarheid:

  • Is het glasvezelnetwerk geheel ondergronds aangelegd?
  • Zijn de kabels afgeschermd met dikkere mantels tegen graafschade?
  • Hebben de kabels meervoudige glasvezelparen?
  • Is het glasvezelnetwerk redundant, al dan niet in een fysiek gescheiden ring, uitgevoerd?
  • Is het glasvezelnetwerk gebouwd rond (open) industriestandaards?
  • Biedt de leverancier van het glasvezelnetwerk ook encryptie aan?

Meer informatie? Eurofiber Nederland/Zorg

Als connectiviteit van levensbelang is?

Ontdek hoe onze connectiviteit bijdraagt aan het oplossen van de uitdagingen in de zorg. Neem contact op met Abdelhati Dada via 030 242 8993.

Dit is een artikel van Eurofiber. Het Lifeline platform informeert en inspireert op het gebied van digitale connectiviteit. eurofiber.nl/lifeline.