Opmars cloud computing maakt veilige netwerkverbindingen cruciaal

Next eBook: Smart cities: Make IT Work Prev Lekkerland: De snelst geleverde Dark Fiber verbinding in Nederland Next

Applicaties en dataopslag in de cloud: organisaties stappen steeds meer over op deze vorm van automatisering. De voordelen zijn, in potentie, dan ook groot: lagere IT-kosten en productiviteitsverhoging kunnen bij cloud computing hand in hand gaan. Met de groter wordende populariteit van cloud computing neemt echter ook de afhankelijkheid van netwerkverbindingen met de cloudaanbieders toe. Beveiligde en redundante verbindingen zijn dan van cruciaal belang.

Nu cloud diensten meer en meer gemeengoed worden, groeit het belang van ongehinderde verbindingen van en naar de aanbieders ervan. Jeroen Verheijen, commercial product manager Eurofiber, ziet dat in zijn dagelijkse praktijk. Onze klanten zijn steeds meer afhankelijk van applicaties en data die bij één van de drie grote publieke cloud service providers staat: Amazon Webservices (AWS, red.), Microsoft Azure en Google Cloud. Een mooi voorbeeld daarvan is onze klant Stichting voor Onderwijs op Reformatorische Grondslag (SORG). Daar worden applicaties en data vanuit de cloud door hun 11.000 studenten en leerlingen op verschillende locaties gebruiktAls de verbinding naar de cloud service provider uitvalt, dan kunnen de gevolgen op de bedrijfsvoering groot zijn.  

Volledig gescheiden van publiek internet

“Met Secure Cloud Connect kunnen organisaties in Nederland en België direct en redundant via ons glasvezelnetwerk op de drie grote aanbieders van publieke cloud diensten aansluiten”, aldus Verheijen. “Dan heb ik het over AWS (Amazon-datacenters in Duitsland en Ierland, red.), Microsoft en sinds kort ook Google. Onze directe Laag 2-verbindingen zijn overigens volledig gescheiden van het publieke internet, wat de veiligheid nog verder verhoogt.” 

Lage latency en hoge schaalbaarheid

“Onze Secure Cloud Connect dienst biedt dankzij zijn de redundante opties maximale beschikbaarheid”, zegt Jeroen Verheijen. “Daarnaast kenmerkt het zich door een lage latency en een hoge mate van schaalbaarheid als het gaat om bandbreedte: van 50 Mb/s tot en met 10 Gb/s. Een ander voordeel is dat wij Secure Cloud Connect voor AWS, Google en Microsoft volledig hebben gestandaardiseerd. Nagenoeg ‘plug & play’, inderdaad.  Een end-to-end dienstverlening van klantlocatie tot aan de cloud – wat weer een groot pluspunt is voor veel organisaties.” 

Toekomstbestendige netwerkverbindingen SORG 

‘Studies veranderen en er komen nieuwe, vaak specialistische opleidingen bij, waarbinnen ICT-vaardigheden steeds belangrijker worden’, vertelt Peter de Gooijer, Projectmanager/Inkoop ICT bij onderwijsinstelling SORG. ‘Op het gebied van digitalisering zijn we sowieso voortdurend in ontwikkeling: onze docententeams en vaksecties zijn altijd bezig met het inpassen van nieuwe digitale middelen voor het onderwijs. Wij stimuleren digitale samenwerking met een digitale leeromgeving, en heel veel vakken maken gebruik van onderwijsapplicaties. Onze digitale ambities zijn daarop afgestemd: we willen onze docenten en studenten optimale lesondersteuning en communicatie bieden, op een effectieve en efficiënte manier. Daarvoor is een goed gestructureerde en betrouwbare ICT-basis nodig, die flexibel met ons meebeweegt. Reden voor ons om op zoek te gaan naar een partner die ons een stabiel en flexibel privé netwerk kon bieden, met continue beschikbaarheid en een schaalbare bandbreedte. We deden een uitvraag en Eurofiber bleek de partner die ons deze oplossing kon bieden.’ 

Beveiligde en redundante verbindingen

Toegang tot internet is nu op alle locaties volledig redundant via het glasvezelnetwerk van Eurofiber, wat continue beschikbaarheid oplevert aan de internetkant van de organisatie’, aldus De GooijerDe Anti DDos ‘wasstraat’-tool biedt daarbij effectieve bescherming. En met Secure Cloud Connect hebben we een snel en veilig privé netwerk naar Microsoft Azure en het cloudplatform. De digitale ambities van SORG in de cloud kunnen nu zonder zorgen worden ingericht.’  

Dit is een artikel van Eurofiber. Het Lifeline platform informeert en inspireert op het gebied van digitale connectiviteit. eurofiber.nl/lifeline.