Het Eurofiber-netwerk anno 2019: Feiten en Cijfers

Next Samen op weg naar hoogwaardige digitale connectiviteit Prev Het Eurofiber-netwerk: bij uitstek geschikt voor ethernet diensten Next

Eurofiber heeft sinds het jaar 2000 een uitgebreid glasvezelnetwerk opgebouwd in Nederland, België en Frankrijk. Een toekomstbestendig netwerk waar betrouwbaarheid en veiligheid een grote rol speelt. Op dit moment is het glasvezelnetwerk in de Benelux en Frankrijk 33.000 kilometer groot. Dat is overigens maar een momentopname, want per week komt er gemiddeld 40 kilometer bij.

‘Op ons glasvezelnetwerk worden de Dark Fiber diensten geleverd’, legt Hessel Idzenga, manager design &architecture bij Eurofiber Nederland, uit. ‘Maar Eurofiber heeft zelf ook een ‘actief’netwerk, dat we op de glasvezel bouwen en waar we diensten mee leveren aan klanten die niet end-to-end de capaciteit van een glasvezel nodig hebben, die een dienst willen hebben tussen meer dan twee locaties, of die aangesloten willen zijn op Internet of cloud diensten.’

Een aantal feiten en cijfers over dit Multiprotocol Label Switching netwerk (MPLS ) op een rijtje:

  • Actieve transportlaag: MPLS. Hierover transporteren wij de Ethernet diensten: E-Line, E-Lan en E-Access (die allemaal Metro Ethernet Forum-gecertificeerd zijn) en alle Internet diensten.
  • Dit verenigt Nederland en België in één netwerk, opgedeeld in acht regio’s, die bestaan uit een aantal ringen waarmee de access locaties aan het core netwerk worden gekoppeld. Een regio is redundant opgehangen aan de core.
  • Alle routers (core, regionale en access routers) zijn redundant aangesloten, en zijn geconfigureerd om met minder dan 100ms omschakeltijd te reageren op storingen in het onderliggende glasvezelnetwerk.
  • Eurofiber heeft ongeveer 100 access locaties (Points of Presence, POPs) aangesloten op het MPLS-netwerk. De meeste daarvan zijn datacenters, maar we gebruiken soms ook straatkasten of eigen locaties. Door deze hoge dichtheid van access locaties kunnen wij bijna overal in Nederland klanten ‘dual homed’ aansluiten, dat betekent dat een klantlocatie aangesloten kan worden op twee verschillende POPs.
  • Eurofiber heeft 230 access routers op deze locaties, gestandaardiseerd op hardware van Juniper Networks.
  • Zero touch provisioning van de Customer Premises Equipment (CPE’s) voor 99,5% van de diensten. Hierdoor kan de installatie worden gedaan door de aannemers en is geen extra bezoek van een netwerk engineer nodig.
  • Provisioning van MPLS netwerk en CPE’s via het provisioning systeem Netadmin. We werken continu aan steeds meer geautomatiseerde provisioning.
  • Per december 2018 zijn er 13.719 1Gb/s en 10Gb/s Ethernet poorten op het netwerk geïnstalleerd.

Dit is een Lifeline eBook van Eurofiber. Het Lifeline platform informeert en inspireert op het gebied van digitale connectiveit. Eurofiber.nl/lifeline.