Drie toepassingen van glasvezel met elkaar vergeleken

Next Digitale transformatie wakkert zakelijk dataverbruik aan Prev Samen op weg naar hoogwaardige digitale connectiviteit Next

In 2025 wordt er 10 keer zoveel data gegenereerd als nu. Organisaties vragen om verbindingen met steeds hogere bandbreedtes. We vergelijken drie toepassingen van glasvezel voor hoge bandbreedtes voor u.

De voordelen van de connectiviteits toepassingen

Managed Dark Fiber WDM Ethernet VPN
Regie volledig in eigen hand Hoge bandbreedtes t/m 100 Gb/s Zeer hoge bandbreedte tot 5 Gb/s
Onbeperkte bandbreedte met lage demping en latency Lage latency: < 0,6 msec. per 100 km Veilig gesloten netwerk
Volledig ondergronds en gelast Ondersteund diverse transportprotocollen (bijv. SDH en Fiberchannel) Uitbreidbaar met Zakelijk Internet en Secure Cloud Connect
Beschikbaar in >80% van de datacenters van Nederland Encrypted versie beschikbaar voor nog betere beveiliging Flexibiliteit in locaties en bandbreedtes
Gegarandeerde reparatietijd

Managed Dark Fiber

Managed Dark Fiber is onbelichte glasvezel die u zelf met uw eigen apparatuur en medewerkers belicht. U kunt zelf volledig bepalen wat u met de verbinding doet, en welke toepassingen u erover laat lopen. De bandbreedte wordt bepaald door de gebruikte apparatuur en kunt u voortdurend aanpassen. U beschikt dus over maximale flexibiliteit.

Met Managed Dark Fiber is lage latency te bereiken, wat de verbinding geschikt maakt voor realtime-toepassingen. Omdat u bij Managed Dark Fiber een eigen dedicated glasvezelverbinding heeft en deze lijn volledig onder de grond ligt, is de veiligheid van de verbinding maximaal. Als u een redundante Managed Dark Fiber-verbinding afneemt, heeft u de zekerheid van een verbinding met een maximale uptime. Managed Dark Fiber is zowel technisch als wat de prijsstelling betreft, vooral bruikbaar om veel locaties over kortere afstanden met elkaar te verbinden via een ringnetwerk
of cascadenetwerk.

WDM (Wavelength Division Multiplexing)

Een WDM verbinding is een statische route gebaseerd op een glasvezelverbinding die al belicht is. Met WDM zijn zeer hoge bandbreedtes mogelijk, tot zelfs 100 Gb/s. Dit maakt een WDM-verbinding ideaal voor organisaties die een hoge capaciteit willen hebben. De latency (netwerkvertraging) van deze verbinding geldt als één van de laagst haalbare in de markt, wat dit type verbinding uitermate inzetbaar maakt voor realtime verbindingen.

Net als bij Managed Dark Fiber krijgt u met WDM een ondergrondse, dedicated verbinding. Daarmee is ook de veiligheid optimaal gegarandeerd. WDM is zeer bruikbaar voor het verbinden van IT-omgevingen (serveren storage-oplossingen) in Twin-Datacenters en voor een veilige toegang tot de cloud. WDM is configuratietechnisch vergelijkbaar met Managed Dark Fiber met punt-tot-punt-, ring- en cascadenetwerken met het verschil dat het toepasbaar is voor grotere geografische afstanden.

Ethernet

Met een Ethernetverbinding beschikt u over een actieve, belichte verbinding waarvan de bandbreedte vooraf is bepaald. Deze bandbreedte is vanaf 100 Mb/s tot 5 Gb/s, wat deze vorm van connectiviteit aantrekkelijk maakt voor veel mkb-organisaties. Een Ethernetverbinding is afstandsonafhankelijk geprijsd, wat deze zeer geschikt maakt voor langere afstanden, sternetwerken en punt-tot-punt-verbindingen. Het actieve Ethernet-netwerk kan verkeer over het gehele Eurofiber netwerk routeren, waardoor een hogere uptime ontstaat.

Met een Ethernet verbinding kunt u ook een veilige toegang tot leveranciers van bijvoorbeeld IP telefonie en/of specifieke cloud oplossingen krijgen. Welke vorm van connectiviteit uiteindelijk het meest geschikt is voor uw organisatie, hangt van uw specifieke behoefte af. Hier zijn veel factoren op van invloed. Een leverancier van connectiviteit kan u daarover een advies op maat geven.

Dit is een Lifeline eBook van Eurofiber. Het Lifeline platform informeert en inspireert op het gebied van digitale connectiveit. Eurofiber.nl/lifeline.