Voor bedrijven en leveranciers in de waardeketens van de IT en telecommunicatie is cloud computing op een niveau van volwassenheid gekomen, waarbij een enorme waarde wordt gegenereerd. In onderstaand artikel lichten we de de nieuwe fase van de cloud en open networking toe. Meer informatie over cloud computing vindt u in ons eBook.
Een glazen bol die accuraat de toekomst kan voorspellen, is slecht weinigen gegeven. Toch lijkt het de experts van Eurofiber keer op keer te lukken nauwkeurig dé trends voor de komende tijd te voorspellen. Daartoe behoort ook Jan Michiel Berkel, director van Eurofiber-dochter DCspine. Hij voorzag begin 2019 dat public cloud computing meer en meer zou doorbreken, en met name de diensten van grote partijen zoals Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud Platform. Dit jaar ziet hij dat ‘de public cloud’ het instrument wordt om meer toegevoegde waarde voor organisaties te creëren en dat is te merken aan het toenemende belang dat men hecht aan veilige connectiviteit naar de public cloud.
Download eBook
In januari 2019 wist Jan Michiel Berkel, director bij Eurofiber-dochter DCspine, het zeker: cloud computing gaat volledig omarmd worden. Zijn organisatie levert interconnectiviteit aan datacenters, de aanbieders van cloud diensten. ‘Voor bedrijven en leveranciers in de waardeketens van de IT en telecommunicatie is cloud computing meer en meer een realiteit van alledag. Dat zal ook gaan gelden voor organisaties in andere sectoren.’ Hij voorzag verder de opkomst van cloud-gerelateerde zaken zoals security, agility, schaalbaarheid en multi-cloud.
Nieuwe fase voor gebruik cloud
De voorspelling van Jan Michiel Berkel is ruimschoots uitgekomen. De cloud is inderdaad een gegeven geworden voor een breed scala aan organisaties: van klein tot groot en dwars door alle sectoren. Cloud computing gaat dan ook in 2020 een nieuwe fase doormaken, zo zegt hij. ‘De onzekerheid over IT-kosten was één van de redenen voor partijen om volledig voor cloud computing te kiezen. In de eerste instantie werd daarom op kleinschalige wijze gebruik van de cloud gemaakt, maar inmiddels is daar verandering in gekomen. Die initiële koudwatervrees is weg. Je ziet dat organisaties tegenwoordig ook hun primaire processen naar de cloud brengen. Natuurlijk blijft het kostenaspect belangrijk, maar tegelijkertijd realiseert men zich inmiddels dat de belangrijkste toegevoegde waarde van de cloud op andere gebieden te vinden is. En die waarde is vele malen groter dan het kostenaspect.’
Cloud computing kan het verschil maken
Volgens Berkel zit de toegevoegde waarde van de cloud tegenwoordig met name in de mogelijkheid om snel nieuwe, innovatieve, applicaties en technologieën toe te passen. ‘Het feit dat veel organisaties zijn overgestapt op Infrastructure as a Service (IaaS, red.), heeft er onder andere toe geleid dat zij enorme hoeveelheden data in de cloud hebben staan. Gegevens over afname van producten bijvoorbeeld. Als je er van uit gaat dat data het nieuwe goud is, dan wil je er zo snel, makkelijk en kosteneffectief mogelijk gebruik van maken. Door er bijvoorbeeld geavanceerde data-analytics en AI-applicaties op los te laten. Zodat je beslissingen voor jouw bedrijfs- of productstrategie kunt nemen en sneller op actuele ontwikkelingen kunt reageren. Dat zou zonder de beschikbaarheid van dergelijke applicaties in de cloud lastig, tijdrovend en zeer kostbaar zijn. Die software vergt namelijk een enorme hoeveelheid computing power, iets dat vroeger alleen voor de grootste organisaties was weggelegd.’
Ook het gezaghebbende marktonderzoeksbureau Gartner stelt vast cloud computing inmiddels voorbij de ‘hype-fase’ is. Het bureau zegt dat zowel Platform as a Service, Infrastructure as a Service en Software as Service organisaties tegenwoordig daadwerkelijk toegevoegde waarde kunnen brengen. Hybrid cloud (een mix van private en public cloud diensten) komt daar achteraan en waar dit in 2018 nog in de door Gartner aangemerkte ‘fase van desillusie’ werd geplaatste, is dit inmiddels ook inmiddels verder op de curve. Bedrijven hebben nu een duidelijk beeld van wat het van hen vraagt om Hybrid Cloud toe te passen.

Open Networking breekt door
Een andere trend die in 2020 zal doorbreken, is die van Open Networking. Arjan Kunstman, chief technology officer bij DCspine, ziet die ontwikkeling het komende jaar meer en meer tractie krijgen bij een brede groep organisaties. ‘In principe praat je over het loskoppelen van de netwerkhardware, zoals switches en routers, en de bijbehorende besturingssystemen. Organisaties krijgen hiermee meer keuzevrijheid en zijn minder afhankelijk van één fabrikant van netwerkhardware. Het zorgt er ook voor dat organisaties in staat zijn om het besturingssysteem te kiezen dat het best aansluit op hun specifieke netwerkeisen. Bij DCspine zijn wij zelf gebruiker van Open Networking, waarbij wij de keuze hebben gemaakt voor een besturingssysteem dat geoptimaliseerd is voor onze hoge eisen op het gebied van interconnectiviteit en virtual networking. Daarnaast zie je dat, door het open source karakter van diverse netwerkbesturingssystemen, nieuwe functionaliteit sneller beschikbaar komt. En het heeft ook tot gevolg dat de prijs van netwerkhardware aan het dalen is. Open Networking is een trend die zich dit jaar meer en meer zal gaan laten zien. En die nu al vruchten afwerpt voor organisaties.’
Dit is een Lifeline artikel van Eurofiber. Het Lifeline platform informeert en inspireert op het gebied van digitale connectiveit. Eurofiber.nl/lifeline.