Digitale transformatie wakkert zakelijk dataverbruik aan

Next Zo maximaliseert het onderwijs de kracht van IT Prev Drie toepassingen van glasvezel met elkaar vergeleken Next

Een veelheid aan organisaties is bezig om processen, diensten en producten verder te digitaliseren. Voor IT-managers betekent het niet alleen een heroriëntatie op de inrichting van hun bestaande IT-omgeving. Digitale transformatie stelt ook hogere eisen aan de connectiviteit.

De digitalisering is in tal van sectoren zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan digitale leerhulpmiddelen in het onderwijs. Of zorg op afstand voor ouderen zorg, waardoor zij langer en op een veilige manier zelfstandig kunnen blijven wonen. Overheden zijn eveneens bezig met het verder digitaliseren van zowel hun interne processen als de externe dienstverlening. Digitale transformatie is een niet meer weg te denken realiteit geworden.

Internet of Things en cloud computing

Bedrijven mogen nu nog goed uit de voeten kunnen met de beschikbare capaciteit, het is niet gezegd dat dat zo blijft. Want één ding is zeker: de vraag naar capaciteit neemt de komende jaren in alle sectoren razendsnel toe. Een belangrijke reden daarvoor is het Internet of Things (IoT). Volgens prognoses zullen er in 2020 wereldwijd maar liefst 31 miljard apparaten met het internet verbonden zijn. Al deze apparaten verzamelen data en sturen die via het internet naar een centraal punt, de ‘cloud’. De Amerikaanse chipfabrikant Intel voorspelt dat al deze apparaten een enorme toename opleveren van de data die via netwerken, zowel vast als mobiel, wordt verstuurd. Alleen een ‘slimme fabriek’ levert over twee jaar dagelijks 1.000.000 GB aan gegevens op. De zelfrijdende auto is op zijn beurt weer goed voor 4.000 GB data per dag. Ter vergelijking: de ‘gemiddelde’ internetgebruiker neemt naar verwachting in 2020 dagelijks ongeveer 1,5 GB aan dataverbruik voor de rekening.

De opmars van cloud computing draagt eveneens bij tot de aanwas van het dataverkeer. Volgens onderzoek van netwerkspecialist Cisco, verstoken organisaties die hun applicaties en data van cloud datacenters betrekken in 2021 een totaal van 20,6 Zettabytes. Dat komt neer op 1,7 Zettabytes per maand. Ter vergelijking: in 2016 was het IP-verkeer van en naar datacenters nog goed voor ‘slechts’ 6,8 Zettabytes.

Eisen aan het netwerk

Door al deze ontwikkelingen groeit de behoefte aan een sterk fundament, in de vorm van een solide netwerk. Daarbij speelt glasvezeltechnologie een cruciale rol. Op dit moment is de maximale internetsnelheid over glasvezel op 16 Tb/s, vele malen meer dan wat er met het traditionele koper en coax mogelijk is. Glasvezel is ook toekomstbestendig: onderzoekers zijn al met succes bezig om de doorvoersnelheid van deze netwerktechnologie verder op te waarderen.

Betrouwbaar en veilig

De grote behoefte aan snelle breedbandverbindingen gaat hand in hand met hoge eisen aan de betrouwbaarheid en beveiliging van netwerkinfrastructuur. Nu iedere organisatie steeds afhankelijker is van toegang tot digitale bronnen, is downtime immers geen optie. Hetzelfde geldt voor dataverlies door gebrekkig beveiligde verbindingen. Redundantie in het netwerk zelf en bij de verbindingen met organisaties zijn een eerste vereiste als het gaat om betrouwbaarheid en veiligheid. Hierdoor kan er bij een calamiteit direct worden gewisseld van verbinding. In veel gevallen zelfs zonder dat gebruikers er iets van merken. Hét kenmerk van een kwaliteitsnetwerk, is dat het alleen op klantlocaties of op een actieve PoP-locatie boven de grond komt. Onder de grond is de kans op storingen immers minimaal.

Zonder goede connectiviteit heeft digitalisering geen kans van slagen. Organisaties doen er goed aan zorgvuldig op zoek te gaan naar zowel de juiste aanbieders, de juiste applicaties én de juiste netwerkverbindingen. Want die verbindingen zijn uiteindelijk de brandstof voor alle processen.

Dit is een Lifeline eBook van Eurofiber. Het Lifeline platform informeert en inspireert op het gebied van digitale connectiveit. Eurofiber.nl/lifeline.