Eurofiber partner in beeld: Xcellent

In 1998 startte IT-onderneming Xcellent op een zolderkamer in Zwolle. Twintig jaar later is het uitgegroeid tot een florerend bedrijf met 100 werknemers. Eurofiber was er al vroeg bij in de geschiedenis van de IT-onderneming, zegt Edwin van Korlaar, commercieel directeur van Xcellent: “Wij werken al circa veertien jaar naar volle tevredenheid samen met Eurofiber.”

Anno 2018 bedient Xcellent meer dan 120 organisaties in de zorg, de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven met managed IT, cloud oplossingen en cyber security. Na het samengaan met branchegenoot Vincere Groep zijn daar nog andere diensten bijgekomen, zoals document solutions en communications. “Door de veranderende rol van IT verandert ook de rol van de IT-beheerder. De grootste winst voor bedrijven is niet langer het technisch fundament, maar de applicaties die erop draaien”, zo staat er te lezen op de site van Xcellent. “Met een team van IT-specialisten zorgen we dat bedrijven productiever worden. Van praktische vragen zoals: hoe kan ik efficiënter werken met filesharing, tot strategische vraagstukken zoals: wat is de rol van IT-infrastructuur in het behalen van onze doelstellingen voor 2023? Wij laten bedrijven kennismaken met de kracht van IT zonder de hoge kosten van een eigen IT-afdeling. Wel de lusten, niet de lasten; zo kunnen bedrijven zich focussen op hetgeen waar ze goed in zijn.

De manier waarop Xcellent te werk gaat, en het succes daarvan, is ook bij het grotere publiek niet onopgemerkt gebleven. Zo heeft het Financieel Dagblad het bedrijf in 2017 als ‘Gazelle’ aangemerkt, een label voor de snelst groeiende en meest succesvolle ondernemingen in Nederland. Daarnaast kreeg Xcellent in 2017 uit handen van zorgverzekeraar ONVZ de prijs voor de meest vitale onderneming in de regio Utrecht en belandde het op de derde plek in de ranglijst van de meest vitale bedrijven in heel Nederland. Ook als het gaat om vakinhoudelijke prestaties kan Xcellent bogen op de nodige erkenning. Het bekende adviesbureau Giarte deelde in 2017 mooie rapportcijfers uit in zijn jaarlijkse Outsourcing Performance, een onafhankelijke vergelijkingsstudie naar de kwaliteit van de relaties tussen klantorganisaties en hun externe serviceproviders. Giarte baseert zich voor zijn onderzoek in grote mate op de ervaringen van klanten met hun serviceproviders. Het leverde Xcellent een 8,2 op voor werkplekbeheer, een 8,6 voor IT-infrastructuur en een zogenoemde ‘trustscore’ van 8,0.

Van klant naar partner

Wij zijn in twintig jaar inderdaad enorm gegroeid”, erkent Edwin van Korlaar, commercieel directeur van Xcellent. Hij is zelf inmiddels dertien jaar in dienst en heeft een groot deel van die reis meegemaakt: “In eerste instantie ben ik toegetreden als systeembeheerder. Inmiddels ben ik verantwoordelijk voor het commerciële reilen en zeilen van het bedrijf. Als ik kijk naar de groei van Xcellent, dan zijn wij van een specialistische aanbieder in de bouwsector uitgegroeid tot een IT-speler met een breed scala aan diensten op het gebied van managed IT, cloud en cyber security.” Die diensten worden onder andere geleverd via Xcellent’s eigen Tier 3 ISO gecertificeerd datacenter in Amersfoort. Van Korlaar: “Eurofiber heeft daarvoor redundante paden via zijn glasvezelnetwerk geleverd, inclusief EVC-configuratie (het opdelen van een glasvezelverbinding in verschillende internetverbindingen, red.). Inmiddels hebben wij ruim honderd klanten in ons datacenter en daarvoor zijn snelle glasvezelverbindingen een vereiste.

“Xcellent is in de loop der jaren naast klant ook een partner van Eurofiber geworden”, zegt Van Korlaar. “Wij leveren een totaalpakket., Daarin zitten datacenterdiensten, werkplekbeheer, serverbeheer én glasvezelverbindingen van Eurofiber. Dat is bij ons eigenlijk standaard voor garantie en betrouwbaarheid als het gaat om netwerkverbindingen. Wij koppelen de klantlocaties via het Eurofiber glasvezelnetwerk met ons datacenter.

Nieuwe inzichten

De relatie met Eurofiber is al veertien jaar goed”, aldus Edwin van Korlaar. “De beschikbaarheid van de Eurofiber dataverbindingen is enorm goed en dat geldt ook voor de aansluitmogelijkheden van klantlocaties. Verder zijn de communicatielijnen met Eurofiber lekker kort: wij kunnen met hen flexibel schakelen. Eurofiber is ook altijd bereid om mee te denken, om zo de beste oplossingen voor onze klanten te faciliteren.

Het in 2017 gestarte nieuwe partnerprogramma van Eurofiber kan eveneens op bijval van Xcellence-man Edwin van Korlaar rekenen. “Een paar van onze medewerkers, een presales consultant en een netwerk engineer, hebben inmiddels de Eurofiber Partner Academy met succes doorlopen. Het heeft ons nieuwe inzichten opgeleverd over hoe wij nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen inzetten voor onze klanten. Zoals het aanbieden van echt redundante back-upverbindingen via het Eurofiber netwerk met een fysiek gescheiden pad. Wat wij nog wel graag zouden willen zien in het partnerprogramma, is meer functionaliteit in het partnerportal.

Xcellent is ook als partner van Eurofiber onlangs in de prijzen gevallen in het Eurofiber eindejaars incentive voor partners. De winnaars konden genieten van een VIP-bezoek aan het muzikale topevent Vrienden van Amstel Live! “Een aantal collega’s van ons heeft daar een superavond gehad. Wat ons betreft, is het absoluut voor herhaling vatbaar”, aldus Van Korlaar.

Toekomstplannen

Ook twintig jaar na de oprichting blijft het ambitieniveau van Xcellent onverminderd hoog. Edwin van Korlaar: “Wij willen de beste managed service provider met een compleet dienstenpakket in Nederland worden.” Hij ziet zeker een goede plek voor Eurofiber om de ambities van zijn onderneming te helpen realiseren. “Even los van de glasvezelverbindingen, moet je dan denken aan zaken als de datacenterdiensten van zusterorganisatie Dataplace, zoals die in Groenekan. Maar ook als het gaat om de transitie van klanten naar het Microsoft Azure cloud platform. Daar kan Eurofiber ons nog goed bij ondersteunen door bijvoorbeeld op termijn Azure stacks te leveren vanuit hun datacenters.