#

Eurofiber experts geven Top Tech Trends voor 2018

Tech Trends

Het nieuwe jaar is amper begonnen, maar één ding staat al vast: 2018 zal de nodige technologische ontwikkelingen met zich meebrengen. Sommige trends zijn al langer waarneembaar en krijgen dit jaar een verdere impuls, andere duiken in 2018 voor het eerst zichtbaar op. Om te weten wat wij de komende twaalf maanden op technologisch gebied kunnen verwachten, geven Eurofiber-experts hun kijk op de belangrijkste tech trends.

On-demand connectivity

Voor Jan Michiel Berkel, verantwoordelijk voor Corporate Development bij Eurofiber, staat het als een paal boven water. In 2018 zal cloud computing nog meer gemeengoed worden en wordt connectiviteit nog makkelijker schaalbaar. Berkel: “Ik verwacht een toename in het gebruik van cloud gebaseerde applicaties, platformen en infrastructuur. Verder zie ik een cloud ecosysteem ontstaan tussen datacenters, wat de vraag om flexibele, direct leverbare en schaalbare connectiviteit tussen die datacenters zal versterken. Daar hebben wij in 2017 al een start van gezien, met de introductie van DC Spine, een flexibel platform voor het eenvoudig tot stand brengen van breedbandige glasvezelverbindingen tussen datacenters. Verschillende innovatieve online en on-demand connectivity platformen zullen in 2018 hun schaal weten te vergoten. Hun online business model creëert nieuwe mogelijkheden voor met name cloud leveranciers, datacenter en managed service providers.”

5G in opkomst

Mobiele (data)communicatie krijgt een ‘boost’ in 2018, voorspelt Hessel Idzenga, Manager Design & Architecture bij Eurofiber. “Er zal dit jaar meer duidelijkheid komen over de technische basis voor 5G, de opvolger van de huidige 4G-netwerkarchitectuur voor mobiele communicatie. Dat geldt ook voor de onderliggende infrastructuur, waaronder het zogenoemde ’radio backhaul netwerk’, waarmee data tussen eindgebruikers en het centrale netwerk wordt getransporteerd. Duidelijk is dat er een veel fijnmaziger netwerk dan wat er nu ligt moet worden gebouwd. Dat zorgt weer voor een groeiende behoefte aan van goedkopere, modulaire aansluitpunten voor glasvezelconnectiviteit, en op veel meer locaties dan nu het geval is.

Digitalisering van de woon, werk en leefomgeving in de stad

Harold Smeeman, Innovation Officer Eurofiber, verwacht een verdere uitrol van ‘verslimmende oplossingen’ in stedelijke gebieden. “Slimme steden ofwel ‘smart cities’ schieten als paddenstoelen uit de grond. In veel smart city scenario’s staat de technologie centraal. Er worden nieuwe, digitale infrastructuren uitgerold op het gebied van energie, mobiliteit, data en bouwen. Deze infrastructuren raken bovendien steeds meer met elkaar verweven. Bij alle netwerken speelt data een cruciale rol om het beheer en gebruik slimmer te maken. Energie en mobiliteit komen samen rond voertuigen. Sensoren in en op gebouwen, smartphones en andere objecten geven een steeds rijker, bijna live, beeld van de processen die zich in de stad afspelen. De continue datastroom vormt als het ware een nieuwe informatielaag over de fysieke stad heen, waardoor de stad slimmer is te besturen.”

Een slimmer stadsbestuur levert alle betrokken partijen winst op”, aldus Smeeman. Hij vervolgt: “Dankzij de nieuwe netwerktechnologie kunnen burgers en ondernemers op een nieuwe manier participeren in het bestuur van hun stad. Bijvoorbeeld door een rol te spelen in de co-creatie van publieke diensten als veiligheid en zorg, door met elkaar samen te werken en door gezamenlijke besluitvorming.

Nieuwe cloud diensten in zicht

Dat cloud computing dit jaar meer en meer ingeburgerd blijkt, is al aangestipt. Rudi de Visser, Senior Solution Architect Eurofiber, meent dat er ook behoorlijk wat noviteiten aan cloud diensten zijn te verwachten in 2018, “Wij gaan veel nieuwe diensten zien binnen de bestaande publieke cloud platformen. Dat zal zeker zo zijn voor de financiële sector, ook mede ingegeven door de nieuwe Europese Payment Services Directive  regelgeving. Met die nieuwe betaalwetgeving kunnen online partijen toegang krijgen tot de bankrekening van Europese burgers. Dat biedt weer mogelijkheden voor  de ontwikkeling nieuwe diensten. Amazon Web Services is het platform waarin veel FinTech bedrijven dergelijke diensten gaan ontwikkelen voor de financiële markt, mede doordat AWS de belangrijke certificering PCI-DSS heeft.”

Software Defined Netwerken

In 2018 worden de eerste grootschalige Software Defined Wide Area Networks in Nederland uitgerold naar zakelijke eindgebruikers”, voorspelt Lex Wils, Manager Business Development bij Eurofiber. “SDWAN biedt de nodige voordelen”, vervolgt Wils,  “Zo zijn dergelijke oplossingen sneller beschikbaar te maken. Ook is een SDWAN kostenefficiënter en is het eenvoudiger te beheren. Tot slot, en zeker niet onbelangrijk, is een Software Defined Wide Area Network bij uitstek geschikt voor het werken met cloud applicaties.”

laat reacties zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.