#

Een smart city bouw je samen

Smart city bouw je samen - Eurofiber

Slimmere oplossingen door krachten te bundelen

Afdelingen, bedrijven en de overheid gaan nog te vaak gescheiden te werk als het om smart oplossingen gaat. Terwijl er juist grote voordelen zijn te behalen als de krachten gebundeld worden. Want alleen dan kun je betere oplossingen bedenken waar iedereen wat aan heeft.

Vaak worden oplossingen bedacht voor een individuel project. Daarvoor wordt een basisinfrastructuur gekozen die past bij die specifieke oplossing, maar die later beperkend werkt zodra aanvullende functionaliteit nodig is. Juist door verschillende functies te verenigen en partijen met elkaar te laten samenwerken, kun je een betere en toekomstvaste infrastructuur aanleggen zodat je meer armslag krijgt.

Een slimme stad bouw je samen

“Gelukkig groeit steeds meer het besef dat je een slimme stad niet in je eentje bouwt. Het gaat erom dingen met elkaar te verbinden en daar heb je elkaar bij nodig”, benadrukt Lex Wils, Manager Business Development bij Eurofiber.

Verder doordenken levert bijvoorbeeld een slimme bushalte op

Neem als voorbeeld een bushalte. Vroeger hing daar een dienstregeling, terwijl je tegenwoordig direct ziet hoe laat de volgende bus verwacht wordt. Hier wordt een techniek voor gebruikt waarmee slechts een paar karakters vanuit het centrale systeem naar de bushalte verstuurd kunnen worden. Wils: “Daarmee is deze oplossing maar beperkt bruikbaar. Het is naar mijn idee slimmer om eerst te onderzoeken welke behoeftes er nog meer kunnen zijn bij een bushalte, zodat je meteen een infrastructuur kunt kiezen die breder inzetbaar is.”

Zo is men nu van plan om bushaltes van WiFi te voorzien. “Helaas is dit niet te combineren met de datastroom die nu al naar het vertrektijdenbord gaat. Daar is dus een tweede oplossing voor nodig.” Het verhogen van de veiligheid kan weer een andere behoefte zijn. Niet iedereen vindt het bijvoorbeeld prettig om in het donker bij een afgelegen bushalte te staan. Een beveiligingscamera kan een oplossing zijn. “Als er straks toch WiFi bij de bushalte is, kan dit mooi gecombineerd worden. Mits de juiste infrastructuur wordt gekozen.”

Probleem is alleen dat het meestal om losse projecten gaat, wat losse oplossingen oplevert. “Want de ene afdeling is verantwoordelijk voor veiligheid, een andere afdeling gaat over vervoer en weer een andere over milieu. Per individuele situatie wordt een goede oplossing bedacht, maar daar beperk je de mogelijkheden naar de toekomst mee.”

Samen slimme toekomstvaste oplossingen lanceren

Het is daarom belangrijk dat afdelingen, bedrijven, burgers en de overheid meer gaan samenwerken, zodat er betere oplossingen bedacht kunnen worden. “Glasvezel is duurder dan een simkaart”, licht Wils toe. “Maar samen kunnen we kijken hoe we de bushalte uit het voorbeeld alsnog kunnen aansluiten voor een bedrag dat vergelijkbaar is met een simkaart.

Door samen een business case te maken kunnen we een concept bedenken waarin we verschillende functies in een stad slim combineren. Combinaties maken over bedrijven en over verticals zoals veiligheid, leefbaarheid en milieu heen. Smart city gaat over een samenleving die verbonden is. Dus we moeten mensen met elkaar verbinden die hier ook een belang in hebben, zodat we samen slimme en toekomstvaste oplossingen kunnen lanceren.”

laat reacties zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.