• Slide

    Waar let u op bij de keuze voor Managed Dark Fiber?

Steeds meer organisaties maken gebruik van Managed Dark Fiber, want voor veel toepassingen is dit de ideale oplossing die veel voordelen biedt. Waar dient u op te letten wanneer u de keuze voor Managed Dark Fiber overweegt?

Bandbreedte

Met Managed Dark Fiber heeft u de bandbreedte in eigen hand. Deze kan eenvoudig meegroeien met uw wensen. De kwaliteit van de verbinding wordt voor een belangrijk deel bepaalt door de kwaliteit en eigenschappen van de glasvezel en de wijze waarop de verbinding tot stand wordt gebracht.

Lage latency voor synchrone replicatie

Bij een glasvezelnetwerk dat ondergronds is aangelegd, kan een korte route genomen worden waardoor er minder vertraging (latency) in de verbinding optreedt. Glasvezel maakt het dan mogelijk om realtime gegevens uit te wisselen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan twee datacenters die volledig synchroon (beide locaties identieke data) dienen te zijn voor als er één uitvalt.

Versterking van de lichtoverdracht

Zonder het nemen van de juiste maatregelen zijn de mogelijkheden van glasvezel helaas niet onbeperkt. Er ligt bijvoorbeeld een relatie tussen lengte en bandbreedte, dit noemen we dispersie. Dit is een pulsvervorming die optreedt ten gevolge van de eigenschappen van het glas (chromatische dispersie) en imperfecties in de vezel zelf die kunnen zorgen voor pulsvervorming geheten Polarisatie Modus dispersie.

Schaalbaarheid en flexibiliteit

Gedurende de looptijd van het contract kunt u zelf tussentijds de bandbreedte wijzigen. Met Managed Dark Fiber beschikt u over maximale flexibiliteit. Als u besluit uw locaties aan te sluiten in een Dark Fiber Ring kunt u tussentijds eenvoudig locaties toevoegen of locaties uitlassen, wanneer deze locaties worden verplaatst of afgestoten. Bij een verplaatsing is het ook mogelijk om uw Managed Dark Fiber-verbinding mee te verhuizen naar uw nieuwe locatie(s).

Veiligheid

Het is het veiligste om glasvezelverbindingen ondergronds aan te leggen op een diepte van 60 centimeter in hoogwaardige mantelbuizen (ducts). De locaties waar de verbinding boven de grond komt, is op de locaties die u met elkaar wilt verbinden. Daarmee is uw verbinding maximaal beschermd. Een bijna 100% veilige verbinding is tevens voorzien van versleuteling, beter bekend als encryptie.

Betrouwbare redundantie

De noodzaak voor een fysiek gescheiden infrastructuur wordt nogal eens onderschat. Het grote voordeel van een redundante verbinding is dat als een storing optreedt op de verbinding, automatisch wordt omgeschakeld naar de redundante verbinding (failover). Bij uw keuze voor een leverancier doet u er goed aan, om erop te letten hoe deze dit heeft geregeld. Zijn alle processen en procedures in het ‘planned work proces’ erop ingericht om bij volledig gescheiden verbindingen van een klant, nooit gelijktijdig aan beide verbindingen te werken?

100% aantoonbare kwaliteit

Het is belangrijk dat u 100% garantie heeft dat de kabels daadwerkelijk volledig van elkaar gescheiden zijn. Indien uw glasvezelleverancier het digitale glasvezelregistratiesysteem Cocon van leverancier Speer IT in combinatie met Google Earth gebruikt kunt u zelf zien dat de tracés nergens bij elkaar komen. Het is een voordeel als uw leverancier zelf de aanleg en centrale registratie van zijn 100% eigen netwerk heeft gedaan, liefst al vanaf de oprichting.

Preventief onderhoud en snelle reparatietijden

Een Network Monitor Center kan 24/7 proactief het glasvezelnetwerk monitoren. Indien het digitale glasvezelregistratiesysteem Cocon gebruikt wordt zijn storingen snel op te lossen en kan preventief onderhoud worden gedaan. Een leverancier die met Cocon werkt, weet in het geval van een storing waar deze zich bevindt en kan vervolgens gericht in de grond graven. Wij raden u aan om bij uw keuze voor een leverancier de maximale reparatietijden met elkaar te vergelijken. Reparatietijd op Managed Dark Fiber-verbindingen van maximaal 8 uur zijn mogelijk in de markt.

Wilt u meer informatie? Download dan ons eBook “Managed Dark Fiber”.