• Slide

    Managed Dark Fiber: glasvezelnetwerk in eigen beheer

Managed Dark Fiber van Eurofiber is de juiste oplossing voor uw veeleisende toepassingen. Houd uw bandbreedte in eigen hand en laat die eenvoudig meegroeien met uw behoeften: tot zelfs 100 Gb/s of meer. En profiteer van de voordelen van een eigen glasvezelinfrastructuur, zonder om te kijken naar beheer.

Wat is Dark Fiber?

Managed Dark Fiber is onbelichte glasvezel die u zelf met uw eigen apparatuur en medewerkers belicht. U kunt zelf volledig bepalen wat u met de verbinding doet, en welke toepassingen u erover laat lopen. De bandbreedte wordt bepaald door de gebruikte apparatuur en kunt u voortdurend aanpassen. U beschikt dus over maximale flexibiliteit. U kunt Managed Dark Fiber ‘vergelijken’ met een lange patch-kabel tussen uw vestigingen.

Hoe werkt Dark Fiber?

Glasvezel is een haarfijne vezel van glas waarin laserlicht heel efficiënt over grote afstanden kan worden getransporteerd. Het laserlicht wordt gebruikt als draaggolf voor digitaal datatransport. Dark Fiber, oftewel onbelichte glasvezel, is glasvezel waar nog geen actieve apparatuur op aangesloten is. Met Dark Fiber creëert u een eigen verbinding tussen meerdere locaties.

Waarom Dark Fiber?

Door uw bedrijfskritische IT-systemen op meerdere locaties te laten draaien, garandeert u de continuïteit van uw organisatie. Zo stelt u uw medewerkers en andere gebruikers in staat om ongestoord door te werken bij systeemuitval op één van uw locaties. Dit vergt verbindingen met zeer hoge bandbreedtes, die meegroeien met uw behoeften. Met Managed Dark Fiber biedt Eurofiber u de juiste oplossing voor deze en andere veeleisende toepassingen.

Belichting Dark Fiber

Bij Managed Dark Fiber dient u zelf voor de belichting te zorgen. U krijgt een eigen glasvezelverbinding die binnenkomt op uw locatie. Grotere IT-afdelingen hebben de kennis van de belichting van een glasvezelverbinding meestal zelf in huis. Heeft u die niet, dan adviseert Eurofiber u over de juiste keuze van de belichtingsapparatuur of geschikte netwerkintegrator.

Dark Fiber: snelheid

De maximale internetsnelheid die op dit moment over glasvezel mogelijk is, is al enorm hoog. Deze snelheid zal in de toekomst nog veel hoger worden. Dat is ook nodig, willen we alle mogelijkheden van digitalisering in de toekomst gebruiken. Eurofiber heeft een fijnmazig en uitgebreid glasvezelnetwerk.

Voordelen Dark Fiber

Managed Dark Fiber is de beste keuze als connectiviteit bedrijfskritisch is voor uw primaire IT-proces en te allen tijde dient te functioneren. Dat geldt in termen van beschikbaarheid en bandbreedte van een verbinding waarmee in korte tijd veel gegevens verstuurd kunnen worden, of de snelheid waarmee gegevens verstuurd kunnen worden. Ook de flexibiliteit en schaalbaarheid zijn in alle opzichten van belang. Een groot voordeel van Managed Dark Fiber is dat u uw connectiviteit geheel naar wens kunt inrichten en, wanneer dat nodig is, gemakkelijk kunt uitbreiden en opschalen.

Welke netwerken zijn mogelijk met Dark Fiber?

Eurofiber is specialist in het verbinden van mensen, organisaties en objecten zoals bruggen, sluizen, verkeersregelsystemen en elektriciteitscentrales. Richt uw netwerkarchitectuur in met behulp van ons advies en realiseer de doelstellingen van uw organisatie met optimale efficiëntie.

Ringnetwerk

Ringnetwerk - Dark Fiber

Vergelijk een ringnetwerk met een kralenketting, waarbij de kralen locaties voorstellen. Hiermee bouwt u heel efficiënt een netwerk tussen locaties die dicht bij elkaar liggen. De ringstructuur zorgt automatisch voor redundantie: kan uw dataverkeer niet linksom, dan gaat het rechtsom.

 

Sternetwerk

Sternetwerk - Dark Fiber

Een sternetwerk bestaat uit punt-tot-punt-verbindingen. Elke locatie of elk object wordt afzonderlijk aan één centraal punt gekoppeld. Dit type verbinding is geschikt om locaties die geografisch verspreid liggen met elkaar te verbinden. Omdat er veel en grotere afstanden overbrugd dienen te worden, is deze netwerkvorm kostbaarder.

Cascadenetwerk

Cascadenetwerk - Dark Fiber

Een cascadenetwerk is geschikt om een reeks objecten achter elkaar te verbinden. Het is te vergelijken met een U-vorm oftewel een open ringnetwerk. Omdat de verbinding niet gesloten is, bespaart dit in de lengte van de verbinding en dus ook in de kosten.

Waar let u op bij de keuze voor Managed Dark Fiber?

Steeds meer organisaties maken gebruik van Managed Dark Fiber, want voor veel toepassingen is dit de ideale oplossing die veel voordelen biedt. Waar dient u op te letten wanneer u de keuze voor Managed Dark Fiber overweegt?

Bandbreedte

Met Managed Dark Fiber heeft u de bandbreedte in eigen hand. Deze kan eenvoudig meegroeien met uw wensen. De kwaliteit van de verbinding wordt voor een belangrijk deel bepaalt door de kwaliteit en eigenschappen van de glasvezel en de wijze waarop de verbinding tot stand wordt gebracht.

Lage latency voor synchrone replicatie

Bij een glasvezelnetwerk dat ondergronds is aangelegd, kan een korte route genomen worden waardoor er minder vertraging (latency) in de verbinding optreedt. Glasvezel maakt het dan mogelijk om realtime gegevens uit te wisselen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan twee datacenters die volledig synchroon (beide locaties identieke data) dienen te zijn voor als er één uitvalt.

Versterking van de lichtoverdracht

Zonder het nemen van de juiste maatregelen zijn de mogelijkheden van glasvezel helaas niet onbeperkt. Er ligt bijvoorbeeld een relatie tussen lengte en bandbreedte, dit noemen we dispersie. Dit is een pulsvervorming die optreedt ten gevolge van de eigenschappen van het glas (chromatische dispersie) en imperfecties in de vezel zelf die kunnen zorgen voor pulsvervorming geheten Polarisatie Modus dispersie.

Schaalbaarheid en flexibiliteit

Gedurende de looptijd van het contract kunt u zelf tussentijds de bandbreedte wijzigen. Met Managed Dark Fiber beschikt u over maximale flexibiliteit. Als u besluit uw locaties aan te sluiten in een Dark Fiber Ring kunt u tussentijds eenvoudig locaties toevoegen of locaties uitlassen, wanneer deze locaties worden verplaatst of afgestoten. Bij een verplaatsing is het ook mogelijk om uw Managed Dark Fiber-verbinding mee te verhuizen naar uw nieuwe locatie(s).

Veiligheid

Het is het veiligste om glasvezelverbindingen ondergronds aan te leggen op een diepte van 60 centimeter in hoogwaardige mantelbuizen (ducts). De locaties waar de verbinding boven de grond komt, is op de locaties die u met elkaar wilt verbinden. Daarmee is uw verbinding maximaal beschermd. Een bijna 100% veilige verbinding is tevens voorzien van versleuteling, beter bekend als encryptie.

Betrouwbare redundantie

De noodzaak voor een fysiek gescheiden infrastructuur wordt nogal eens onderschat. Het grote voordeel van een redundante verbinding is dat als een storing optreedt op de verbinding, automatisch wordt omgeschakeld naar de redundante verbinding (failover). Bij uw keuze voor een leverancier doet u er goed aan, om erop te letten hoe deze dit heeft geregeld. Zijn alle processen en procedures in het ‘planned work proces’ erop ingericht om bij volledig gescheiden verbindingen van een klant, nooit gelijktijdig aan beide verbindingen te werken?

100% aantoonbare kwaliteit

Het is belangrijk dat u 100% garantie heeft dat de kabels daadwerkelijk volledig van elkaar gescheiden zijn. Indien uw glasvezelleverancier het digitale glasvezelregistratiesysteem Cocon van leverancier Speer IT in combinatie met Google Earth gebruikt kunt u zelf zien dat de tracés nergens bij elkaar komen. Het is een voordeel als uw leverancier zelf de aanleg en centrale registratie van zijn 100% eigen netwerk heeft gedaan, liefst al vanaf de oprichting.

Preventief onderhoud en snelle reparatietijden

Een Network Monitor Center kan 24/7 proactief het glasvezelnetwerk monitoren. Indien het digitale glasvezelregistratiesysteem Cocon gebruikt wordt zijn storingen snel op te lossen en kan preventief onderhoud worden gedaan. Een leverancier die met Cocon werkt, weet in het geval van een storing waar deze zich bevindt en kan vervolgens gericht in de grond graven. Wij raden u aan om bij uw keuze voor een leverancier de maximale reparatietijden met elkaar te vergelijken. Reparatietijd op Managed Dark Fiber-verbindingen van maximaal 8 uur zijn mogelijk in de markt.

Wilt u meer informatie? Download dan ons eBook “Managed Dark Fiber”.

Welke datacenters zijn aangesloten op Dark Fiber?

Vanuit veiligheids- en bedrijfscontinuïteit overwegingen brengen steeds meer organisaties hun ICT apparatuur onder in goed beveiligde datacenters. Inmiddels heeft Eurofiber ruim 160 datacenters (waarvan 134 redundant) in Nederland op het Managed Dark Fiber netwerk aangesloten. Dit aantal groeit jaarlijks. Connectiviteit, veiligheid, redundantie, schaalbaarheid en continuïteit zijn belangrijke redenen waarom onze klanten ervoor kiezen om gebruik te maken van een datacenter.

Connectiviteit

In een datacenter zijn doorgaans meerdere netwerken van telecom en internet service providers beschikbaar. Daarmee kunnen klanten kiezen uit meerdere soorten netwerk connectiviteit, indien gewenst met hoge bandbreedte en met een lage latency (vertraging). Ook is toegang tot content delivery networks voor videodiensten en toegang tot cloud providers hier eenvoudig en veilig te realiseren. Datacenters vormen daarmee de verkeerspleinen van de globale Internet super highway.

Voor welke organisaties is Dark Fiber geschikt?

Garandeer een snelle en betrouwbare toegang tot uw data, toepassingen en het publieke internet. Dark Fiber is onder andere geschikt voor:

  • Organisaties die zelf voor hun belichting willen zorgen
  • Organisaties met fysiek gescheiden datacenter locaties
  • Scholengemeenschappen met verschillende dependances
  • Samenwerkende zorginstellingen en ziekenhuizen met diverse vestigingen
  • Samenwerkende of samengevoegde gemeentelijke instanties
  • Netwerken voor cameratoezicht en verkeersregelinstallaties
  • Slimme energie- en waternetwerken

Enterprise

Snelle en betrouwbare toegang tot uw data, toepassingen en het publieke internet.

Finance

Veilige oplossingen voor complexe uitdagingen als security, big data en cloud.

Overheid & Utilities

Ontzie het milieu, bespaar en verbeter uw dienstverlening in een Digital Society.

Onderwijs

Optimaal toegang tot vernieuwend onderwijs.

Zorg

Zet innovatieve toepassingen in voor een betere en (kosten)efficiëntere zorg.

Telecom

Lever uw klanten snelle en betrouwbare telecommunicatiediensten, vast en mobiel.

Wat kost Dark Fiber?

Kosten voor Ethernet VPN zijn afhankelijk van uw wensen en behoeften. Hebt u veel locaties die geografisch dicht bij elkaar liggen? Dan is een eigen Dark Fiber ring het overwegen waard.

Dark Fiber op uw locatie?

De beschikbaarheid van ons glasvezelnetwerk is minimaal 99,9%. Door te kiezen voor een volledig gescheiden tweede glasvezelroute, kunt u uw beschikbaarheid verhogen naar minimaal 99,99%.

Dark Fiber netwerk van Eurofiber

Managed Dark Fiber van Eurofiber biedt u de voordelen van een eigen glasvezelinfrastructuur, zonder dat u zelf het beheer hoeft te doen. Zo zorgen wij ervoor dat uw Dark Fiber-netwerk wordt geregistreerd bij het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC), voeren wij reconstructies uit die de overheid oplegt en doen wij reparatie na graafschade.

Op ons netwerk hebben we een Optical Network Monitoring System (ONMS) geïnstalleerd dat continu de beschikbaarheid van de infrastructuur bewaakt. Bij een eventuele kabelbreuk (door bijvoorbeeld graafwerkzaamheden) kan het ONMS exact meten waar de breuk zich bevindt. Om onze hoogwaardige kwaliteit te kunnen blijven garanderen wordt structureel preventief onderhoud verricht.

Contact met een adviseur?

leaflet (pdf) data sheet (pdf)